Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Hektický týden – zasedání centrálních bank zemí G3

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

12 prosince 2022

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

V žebříčku nejvýkonnějších měn z minulého týdne se na prvním místě objevila neobvyklá dvojice: čínský jüan a švýcarský frank.

P
rvní z nich byl povzbuzen rostoucími náznaky, že Čína se odklání od své politiky nulové tolerance covidu, zatímco u druhého se zdá, že po několika týdnech zlepšování rizikového sentimentu konečně zažil zlom, protože obchodníci se připravují na další nadměrné zvýšení úrokových sazeb ze strany Švýcarské národní banky v tomto týdnu. Pohyby na měnách a finančních trzích obecně však byly spíše utlumené, protože obchodníci vyčkávali před nadcházející lavinou zpráv od centrálních bank, která se tento týden spustí.

Ve středu a ve čtvrtek se uskuteční poslední letošní zasedání Federálního rezervního systému, Evropské centrální banky a Bank of England, a to v rozmezí necelých 24 hodin. Všechny tři by měly opět přinést výrazné zvýšení úrokových sazeb, i když očekáváme, že jejich rozsah se zmírní, přičemž se počítá s plošnými pohyby o 50 bazických bodů, tedy 0,5%.

Kromě toho vyjdou těsně před zasedáními svých centrálních bank údaje o inflaci v USA a ve Spojeném království za listopad. Myslíme si, že potenciál překvapení v obou směrech, může narušit předpokládané narativy těsně před zasedáními, je podceňovaným rizikem. Každopádně se tento týden připravte na pořádnou volatilitu na měnových trzích, zejména v souvislosti s výše uvedenými oznámeními centrálních bank.

CZK

Česká koruna zakončila týden vůči euru mírně výše a byla nejvýkonnější regionální měnou. Pár EUR/CZK se aktuálně obchoduje kolem úrovně 24,3 – tedy blízko dna svého rozpětí z posledních měsíců.

Ekonomické údaje z Česka minulý týden masivně zklamaly. Maloobchodní tržby v říjnu meziročně poklesly o 9,7 %. Jednalo se o největší pokles od dubna 2020, tedy od vrcholného momentu pandemického šoku. Průmyslová výroba navíc prudce zpomalila, když vykázala meziroční růst jen o pouhých 2,9 % (a -3,7 % meziměsíčně). Ačkoli se jedná pouze o první měsíc čtvrtého čtvrtletí, údaje naznačují, že se Česko technické recesi pravděpodobně nevyhne.

Zřetelně slabší poptávka zároveň přispívá k argumentaci pro dezinflaci. Přestože v listopadu inflace překvapila směrem vzhůru a vzrostla na 16,2 % z říjnových 15,1 %, domníváme se, že to pravděpodobně neovlivní ČNB, aby zvýšila úrokové sazby ze současných úrovní, zejména s ohledem na již zmíněné údaje o ekonomické aktivitě. Tento týden se zaměříme na údaje o inflaci PPI za listopad (vyjdou v pátek) a na nové jmenování členů bankovní rady ČNB prezidentem Milošem Zemanem (očekává se ve středu), neboť v polovině února vyprší mandát Oldřichu Dědkovi a viceguvernérovi Marku Morovi. Kromě toho se zaměříme především na zprávy zvenčí, zejména z hlavních centrálních bank.

EUR

Po nezvykle klidném týdnu v eurozóně se všechny oči upírají k prosincovému zasedání ECB, které se uskuteční ve čtvrtek. Očekáváme, že centrální banka v souladu s konsensem zvýší sazby o 50 bazických bodů. Domníváme se však, že rozdíl mezi minimálním očekáváním trhu ohledně budoucího zvýšení sazeb a ekonomickou realitou je velký, a očekáváme, že komunikace ECB se bude ubírat jestřábím směrem.

Projekce ECB (opět) podhodnotily inflaci, takže očekáváme, že budou (opět) revidovány směrem nahoru, i proto (opět) nějakým způsobem bude budoucí inflace konvergovat k cíli ECB. Změny však nemusí být dramatické a vzhledem k výsledkům ECB není jasné, zda jim ještě někdo věnuje pozornost. Jejich dopad by tedy mohl být relativně nevýrazný. Celkově bude obchodování s eurem záviset stejně nebo více na událostech za Atlantikem, zejména vzhledem k tomu, že klíčová zpráva o inflaci bude zveřejněna také ve Spojených státech.

USD

Neobvyklý souběh mezi zveřejněním listopadového indexu spotřebitelských cen v úterý a zasedáním FEDu následující den způsobí, že obchodování bude tento týden velmi volatilní. Trh po měsíci očekává poměrně mírný výsledek, a to méně než 4% meziroční inflace jak u celkové, tak u jádrové hodnoty. Překvapení směrem nahoru by zde mohlo být více zneklidňující než překvapení směrem dolů, protože by Fedu následující den ztížilo otočku směrem k vyčkávací politice.

Pokud jde o zasedání Fedu, možná klíčovým výsledkem bude konečná sazba, kterou členové FOMC očekávají v roce 2023 a kterou představuje známý „dot plot“. Cokoli nad 5 % by mohlo narušit pozitivní narativ posledních několika týdnů a poskytnout americkému dolaru určitý protivítr.

📩  Klikněte zde a přihlaste se k odběru našich nejnovějších informací o trhu, které Vám pomohou orientovat se na neustále se měnících světových měnových trzích. Nebo se podívejte na náš blog a přečtěte si nejnovější přehledy trhu i speciální reporty.

🎙  Můžete také poslouchat náš podcast FX Talk na Spotify nebo Google Podcast.

SDÍLEJTE