Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Inflační překvapení v USA, dolar posiluje

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

18 července 2022

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Vrchol americké inflace zatím není jistý. Inflační čísla dolar posílila, ale euro energicky bránilo psychologicky důležitou paritní úroveň (EUR/USD 1,0000). I přes prolomení této hranice se kurz vrátil a týden se podařilo zakončit nad ní. Trhy nyní počítají s možností téměř bezprecedentního zvýšení úrokových sazeb o 100 b. b. na příštím zasedání Federálního rezervního systému a v tomto kontextu je poněkud uklidňující, že riziková aktiva, jako jsou akciové trhy a měny rozvíjejících se trhů, dokázala zakončit týden beze změny či jen s mírným poklesem.

P
ozornost se nyní upíná ke čtvrtečnímu zasedání ECB. Zvýšení o 25 b. b. je již započítáno a trhy oceňují 10% šanci na překvapení ve výši 50 b. b.. Uvidíme, zda se ECB rozhodne otřást trhem. Zasedá také Bank of Japan, od které se očekává, že se bude držet své před inflační extrémní akomodace. Týden zakončí červencové indexy PMI.

CZK

Česká koruna zakončila týden vůči euru silněji. Chovala se zcela odlišně od svých regionálních protějšků, když ve druhé polovině týdne oslabovala a v první polovině posilovala. Podivné chování měny poskytuje další důvod k domněnce, že Česká národní banka přistoupila k intervencím a v posledních týdnech vynaložila vysoké částky na podporu koruny.

Údaje o inflaci z minulého týdne ukázaly, že inflace vzrostla na 17,2 %, což je nejvyšší úroveň od roku 1993 a více, než se očekávalo. Vyšší byla i jádrová inflace, která v červnu dosáhla 14,6 %. To není dobrá zpráva pro centrální banku, která je pod tlakem, aby jednala. Bude se muset rozhodnout, zda bude pokračovat v intervencích, nebo dále zvýší sazby. Této problematiky se dotkla jen hrstka členů bankovní rady ČNB a jejich rétorika byla v souladu s jejich dlouhodobým postojem. Oldřich Dědek se nedávno vyslovil pro ukončení zvyšování sazeb a pokračování v obraně koruny intervencemi, zatímco jestřábí Tomáš Holub naznačil, že sazby bude možná skutečně nutné ještě zvýšit.

Nedostatek důležitých ekonomických zpráv z Česka znamená, že se tento týden zaměříme na zprávy ze zahraničí.

EUR

Minulý týden vyšla čísla, která poukázala na pokles registrací automobilů v eurozóně. Na druhou stranu ale pozitivně překvapila květnová průmyslová výroba. Trhy tyto druhořadé zprávy vesměs ignorovaly a soustředí se na dvě klíčové události. Kromě čtvrtečního zasedání ECB je na stejný den naplánováno obnovení dodávek plynu plynovodem Nordstream 1, což by mohlo způsobit zvýšenou volatilitu na trhu.

Trh je nastaven na zvýšení sazeb o 25 b. b. ECB by však mohla překvapit, zvýšit sazby o 50 b. b. a podpořit boj proti inflaci. Důležitější, než samotný politický krok, by mohla být míra jednomyslnosti, které bude dosaženo kolem souboru nástrojů proti finanční fragmentaci, což je eufemismus pro obnovení nákupu slabých periferních dluhopisů za čerstvě natištěná eura. Tento týden bude pro euro jedním z nejrušnějších obchodních týdnů za mnoho měsíců.

USD

Naděje, že inflace ve Spojených státech dosáhla svého vrcholu, které podpořila zpráva o PCE z minulého měsíce, byly zmařeny dalším nepříjemným překvapením v podobě červnové CPI zprávy. Domníváme se však, že zvýšení úrokové sazby o více než 75 b. b. je nepravděpodobné. Trhy se však předhánějí v naceňování pravděpodobnosti vyššího zvýšení sazeb. Posílení dolaru se tak stává zranitelné vůči korekci těchto očekávání.

Tento týden by se měl dolar obchodovat na základě informací mimo USA.

 
Obrázek 1: Míra inflace v USA (2012 – 2022)

Zdroj: Refinitiv Datastream Datum: 18.07.2022

SDÍLEJTE