Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Jestřábí ECB a rostoucí chuť k riziku trápí americký dolar

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

20 června 2023

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Federální rezervní systém i ECB minulý týden překvapily jestřábím postojem. ECB však narozdíl od FEDu sazby zvýšila, a trhy se rozhodly věřit spíše faktům nežli slovům.

D
olar se prudce vyprodal vůči všem hlavním světovým měnám, přičemž se očekával pokles kurzu japonského jenu, kterému uškodilo, že Bank of Japan stále žije rokem 2020. Vítězem týdne se stala britská libra, která vůči dolaru vzrostla o více než 2 % a dostala se do čela týdenního žebříčku. Hvězdami letošního roku zatím zůstávají latinskoamerické měny: kolumbijské, mexické peso a brazilský real vzrostly vůči americkému dolaru o dvouciferné hodnoty.

Tento týden bude v centru pozornosti Velká Británie. Stejně jako v USA minulý týden bude čtvrtečnímu zasedání Bank of England předcházet zveřejnění údajů o květnové inflaci. Téměř jednomyslně se předpokládá zvýšení sazby o dalších 25 bazických bodů a naznačení, že další zvýšení jsou pravděpodobně na cestě. Koncem týdne se dočkáme předběžných indexů PMI podnikatelské aktivity ve světě. Ve Spojených státech bude týden nezvykle klidný a pozornost bude upřena jinam, především na libru.

Obrázek 1: Sledování měnové výkonnosti střední a východní Evropy [základ: EUR] (9. 6. 2023 – 16. 6. 2023)

Zdroj: Refinitiv Datastream Datum: 19. 6. 2023

 

CZK

Česká koruna zakončila týden vůči euru oslabením. V polovině týdne se koruna propadla na nejnižší úroveň za poslední zhruba tři měsíce. Nyní se EUR/CZK obchoduje kolem hranice 23,80 EUR/CZK.

Minulý týden zveřejněný index spotřebitelských cen ukázal vyšší celkovou inflaci, než se očekávalo (11,1 %), ale potvrdil, že jádrová inflace klesla do jednociferných hodnot (8,6 %). Později zveřejněné údaje PPI překvapily směrem dolů. Nemyslíme si, že nedávné proinflační překvapení CPI bude mít pro ČNB velký význam, protože údaje nevyvolávají paniku. Růst reálných mezd je hluboce záporný, poptávka je slabá a inflace nadále klesá. Překvapivě se všeobecně očekává, že jestřábí signály (zejména struktura hlasování) z předchozího zasedání nezpůsobí ve středu zvýšení sazeb. Pozornost se proto pravděpodobně zaměří na komunikaci, včetně jakýchkoli náznaků snížení sazeb.

EUR

Oznámení ECB z minulého týdne bylo nesporně jestřábí, rada guvernérů zvýšila sazby a předběžně se zavázala k dalšímu zvýšení v červenci. Centrální banka se do značné míry odklonila od nedávného překvapení v podobě poklesu inflace a bezpochyby se nadále zaměřuje na stále značný rozdíl mezi sazbami a jádrovou inflací. Banka konstatovala, že se objevily určité známky zmírnění růstu cen v eurozóně, ačkoli došlo k mírným revizím prognóz inflace do konce roku 2025 směrem nahoru.

Další zvýšení sazeb v červenci se zdá být hotovou věcí a za jasné považujeme i zářijové zasedání, pokud do té doby nedojde k výraznému poklesu inflace. Trhy s námi začínají souhlasit a společná měna stoupá k horní hranici svého nedávného obchodovaného rozpětí vůči americkému dolaru.

 

USD

Federální rezervní systém minulý týden zvolil „jestřábí pauzu“ a poprvé v tomto cyklu zvyšování sazeb je ponechal beze změny, ale snažil se trhům sdělit, že dalším krokem bude pravděpodobně další zvýšení prostřednictvím agresivního „dot plot grafu“. Ten naznačoval, že většina členů FOMC stále očekává další dvě zvýšení před koncem cyklu.

Údaje o inflaci den před zasedáním ukázaly, že FEDu se příliš neulevilo. Klíčové meziměsíční číslo jádrová inflace zaznamenalo šestý měsíc v řadě stav, kdy nebylo nižší nebo rostlo nad 0,4 %, což odpovídá nevítané stabilizaci roční inflace kolem úrovně 5 %. Ačkoli trhy stále nevěří, že FED zvýší sazby ještě dvakrát. Stojí ale za zmínku, že všechna očekávání ohledně snížení byla posunuta do roku 2024, jak jsme dříve zmiňovali.

SDÍLEJTE