Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Jestřábí obrat Federálního rezervního systému nezůstal bez odezvy

( 3 )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

7 prosince 2021

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Smíšený dopad zprávy o tvorbě pracovních místech v USA (tzv. NFP) vůbec nepřispěl k uklidnění nervozity na akciových a úvěrových trzích, ačkoli pohyby mezi hlavními měnami byly jen mírné. Dolar předvedl smíšený výkon, u měn rozvíjejících se trhů nepřevládlo žádné jasné téma, proto se pohybovaly od 2% zisku mexického pesa po další týdenní propad turecké liry o zhruba 10 %, kterou sráží stále nevyzpytatelnější Erdoganova politika.

K
romě zpráv týkajících se nebezpečnosti omikronové varianty, budou obchodníci pozorně sledovat páteční zprávu o inflaci ze Spojených států, kde se očekává další nárůst celkového i jádrového indexu CPI na 30 letá maxima. Kromě toho nejsou na programu skoro žádné hlavní ekonomické ukazatele, takže trhy budou nejspíše i nadále viset na rtech představitelů centrálních bank.

CZK

Česká koruna minulý týden získala zpět část svých nedávných ztrát a vůči euru si polepšila přibližně o 1 %. Měna rostla spolu s regionálními protějšky a řadou dalších měn EM, ale zdá se, že část z nich skutečně souvisí s nárůstem sázek ohledně zpřísnění měnové politiky v Česku po jejich předchozím poklesu.

Pozitivní zprávou je, že nedávná vlna Covidu v zemi možná vrcholí, protože 7denní klouzavý průměr nových infekcí byl v průběhu minulého týdne relativně stabilní a ve skutečnosti začal klesat. To by mělo podpořit korunu v dalším vývoji, neboť se tím odstraňuje jedna z potenciálních překážek pro vyšší úrokové sazby v Česku. Nicméně vývoj ohledně covidu je nutné neustále pečlivě sledovat, zejména s ohledem na výskyt varianty omikron, která již jednou rozvířila náladu na trhu.

Listopadový údaj PMI ve zpracovatelském průmyslu z minulého týdne překvapil pozitivně. Tento týden se dočkáme řady dalších ekonomických údajů, z nichž nejdůležitější bude páteční zveřejnění listopadového indexu spotřebitelských cen CPI. Očekává se, že meziroční růst se bude dále zvyšovat, ale vzhledem ke struktuře vyšších než očekávaných výsledků v posledních měsících a silnějšímu růstu cen v listopadu jak v eurozóně, tak v sousedním Polsku, bychom mohli být svědky ještě výraznějšího zvýšení, než se v současnosti předpokládá.

EUR

Společná měna se překvapivě dobře držela během dvou týdnů nárůstu averze k riziku a jestřábích hlasů z Federálního rezervního systému. Masivní překvapení listopadové inflace v eurozóně směrem nahoru z minulého týdne by mělo učinit extrémní holubičí postoj prezidentky Lagardeové stále více neudržitelnějším.

Říjnový růst cen výrobců (tzv. inflace producentů) o 21,9 % je téměř zárukou, že úroveň inflace se v dohledné době nesníží, protože tyto cenové tlaky probublají nahoru dodavatelskými řetězci až ke konečnému spotřebiteli. Zvláštní pozornost si zaslouží listopadové číslo německé inflace měřené HICP ve výši 6 %. Očekáváme, že v návaznosti na tato ošklivá čísla se brzy objeví jestřábí odpůrci holubičí linie Lagardeové, i když nadále zastáváme názor, že zvýšení úrokových sazeb ECB nemůže čekat až do roku 2023.

USD

Jestřábí obrat předsedy Powella z minulého týdne je pozoruhodný, i když jsme ho dlouho očekávali. Výslovně uvedl, že slovo „přechodný“ by mělo být při diskusi o současné inflační epizodě vyřazeno, a naznačil, že je připraven na výrazné zvýšení tempa omezování nákupů dluhopisů na prosincovém zasedání.

Smíšená zpráva o vývoji amerického trhu práce za listopad tento názor pravděpodobně nezměnila. Ačkoli hlavní údaj o tvorbě pracovních míst byl zklamáním, všechny údaje o nezaměstnanosti v průzkumu domácností prudce poklesly, což naznačuje, že americká ekonomika je na úrovni plné zaměstnanosti nebo velmi blízko ní a že expanze na straně nabídky přinese jen malou úlevu inflačním tlakům. Zpráva o inflaci z tohoto týdne by měla být dalším rekordním výsledkem, který bude rekordem za mnoho desetiletí zpět a upevní nově nabyté odhodlání Federálního rezervního systému bojovat proti inflačním tlakům zpřísňováním měnové politiky.

📩 Klikněte zde a přihlaste se k odběru našich nejnovějších informací o trhu, které Vám pomohou orientovat se na neustále se měnících světových měnových trzích. Nebo se podívejte na náš blog a přečtěte si nejnovější přehledy trhu i speciální reporty.

🎙 Můžete také poslouchat náš podcast FX Talk na Spotify nebo Google Podcast.

SDÍLEJTE