Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Klid před novými inflačními čísly

( 3 )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

28 června 2022

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Měny zemí G10 zakončily týden nedaleko hodnoty, kde začaly, protože nové makroekonomické údaje nebyly zásadní a investoři vstřebávali sdělení jednotlivých centrálních bank.

V
ítězi týdne se staly norská koruna a švýcarský frank, který posílil v důsledku dramatického jestřábího překvapení Švýcarské národní banky na začátku měsíce. Měny rozvíjejících se trhů nebyly výrazně volatilní i přes masivní výprodej, který jsme minulý týden zaznamenali na trhu s komoditami.

Centrální banky se snaží dostat inflaci pod kontrolu. Posílení rizikových aktiv v minulém týdnu naznačuje určité zmírnění obav investorů z nevyhnutelnosti recese. Údaje o inflaci zveřejněné ve čtvrtek a v pátek budou tento týden v centru pozornosti na obou stranách Atlantiku. Květnové údaje PCE v USA pravděpodobně potvrdí zprávu o inflaci. Kritičtější bude předběžná zpráva o červnové inflaci v eurozóně. Jádrová inflace nad 4 % by vytvořila další tlak na ECB, aby urychlila svůj harmonogram zvyšování úrokových sazeb, což by mohlo podpořit společnou měnu.

CZK

Koruna skončila minulý týden vůči euru bez větších změn, přesto překonala své regionální protějšky.

Podle našeho očekávání se jestřábí bankovní rada pod vedením Jiřího Rusnoka rozhodla pro výrazné zvýšení o 125 bazických bodů, čímž se dvoutýdenní repo sazba dostala na 7 %. Česko se tak může pochlubit nejvyšší referenční sazbou v regionu, což odráží odhodlání snížit inflaci. Zvýšení bylo zhruba v souladu s očekáváním trhu – ekonomové byli rozděleni mezi zvýšení o 100 a 125 bazických bodů. Vzhledem k tržnímu očekávání se ale koruna posílení nedočkala.

Je pravděpodobné, že takto výrazné zvýšení sazeb bylo poslední, i když nejistota ohledně měnové politiky v příštích měsících je nesporně vysoká vzhledem k rychle se měnícímu globálnímu prostředí, lokálnímu vývoji i skutečnosti, že od července se výrazně změní složení bankovní rady.

Tento týden se zaměříme na ekonomická data z Česka, zejména na číslo PMI za červen, které vyjde v pátek. Nedávné údaje z eurozóny zklamaly. Panuje konsenzus, že v Česku uvidíme podobně neuspokojivá čísla.

EUR

Červnové indexy PMI podnikatelské aktivity byly celkově zklamáním a výrazně poklesly. Kompozitní index se propadl na 51,9 bodu, což je nejnižší hodnota od února 2021. Přestože všechny zůstávají na expanzivních úrovních napříč hlavními ekonomikami eurozóny, je třeba klesající trend pozorně sledovat, neboť tyto indexy zůstávají nejlepším předběžným ukazatelem evropského růstu.

Obrázek 1: G3 PMI (2019 – 2022)

Zdroj: Refinitiv Datastream Datum: 27.06.2022

Tento týden by mohl být pro euro docela zásadní. Kromě červnové předběžné zprávy o inflaci se koná výroční fórum ECB o centrálním bankovnictví. Trhy očekávají, že se dozvědí alespoň nějaké podrobnosti o chystaném nástroji „proti fragmentaci“, o němž bylo po nedávném ad hoc zasedání banky oznámeno, že se na něm pracuje. Pokud jej investoři budou považovat za dostatečný k tomu, aby se snížily tzv. spready dluhopisů, pak bychom tento týden mohli být svědky mírné podpory eura.

USD

Dolar se minulý týden posunul z mnohaletých maxim. Zdá se, že na dolar působily tři faktory. Za prvé, snížení amerických výnosů, protože trhy považují za stále méně pravděpodobné, že by Fed v nejbližší době stanovil cenu za další zvýšení úrokových sazeb. Za druhé, celkové oživení rizikového sentimentu, který je nyní pro bezpečný dolar jednoznačně negativní.

Za třetí, obchodníci do svých pozic stále více nakupují dolar, protože se zdá, že se vytvořil téměř konsenzus pro jeho posílení, což ztěžuje jeho další růst a mění mírné neúspěchy ve výprodeje řízené stop lossy. Domníváme se, že silná čtvrteční zpráva o inflaci v eurozóně by mohla vést k silnému protitrendovému výprodeji.

📩  Klikněte zde a přihlaste se k odběru našich nejnovějších informací o trhu, které Vám pomohou orientovat se na neustále se měnících světových měnových trzích. Nebo se podívejte na náš blog a přečtěte si nejnovější přehledy trhu i speciální reporty.

🎙  Můžete také poslouchat náš podcast FX Talk na Spotify nebo Google Podcast.

SDÍLEJTE