Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Koruna se před zasedáním ČNB stabilizuje

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

31 října 2022

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Riziková aktiva byla minulý týden celosvětově stabilní popřípadě posilující, protože trhy počítají s mírně nižší koncovou sazbou centrálních bank.

E
uru se podařilo dosáhnout průměrného výkonu, a to navzdory mírně holubičí rétorice ECB. Ekonomické údaje a samotná ziskovost podniků v USA nevyšla příznivě. To utvrdilo názor, že změna postoje FEDu je možná.

Tento týden bude pro finanční trhy klíčový. Ve středu zasedá Federální rezervní systém a ve čtvrtek Bank of England s Českou národní bankou. Očekává se, že Fed zvýší sazby o dalších 75 bazických bodů, stejně jako Bank of England. ČNB by neměla provádět žádné změny.

Centrální banky v Kanadě a Austrálii již přešly k pomalejšímu tempu zvyšování sazeb, takže bychom se nedivili, kdyby se tímto směrem přiklonili i představitelé Fedu. Dnešní bleskové údaje o indexu spotřebitelských cen v eurozóně a páteční zpráva o mzdách v USA završují nezvykle nabitý týden pro měnové trhy.

CZK

Minulý týden byl pro korunu příznivý. Spolu se svými regionálními protějšky a většinou ostatních evropských měn překonala výkonnostně většinu měn rozvíjejících se trhů. Kurz EUR/CZK však zakončil týden bez větších změn. Obecně lze říci, že evropské měny nadále čerpaly podporu z klesajících cen plynu a celkového zlepšení rizikového sentimentu.

Tento týden se ve čtvrtek pozornost zaměří na zasedání České národní banky. My i konsenzus očekáváme, že ČNB ponechá úrokové sazby beze změny a dvoutýdenní repo sazba zůstane na 7 %. V této souvislosti by měly být v centru pozornosti aktualizované prognózy banky a jejich samotné komunikování. Pro korunu by měly být klíčové signály týkající se zahájení snižování sazeb a ukončení intervencí.

Kromě ČNB bude tento týden zveřejněno HDP za třetí čtvrtletí a říjnové PMI z průmyslu.

EUR

Indexy PMI podnikatelské aktivity v eurozóně v říjnu opět nevyšly příznivě, ale skutečné údaje o HDP byly v Německu silnější, než se očekávalo. ECB zvýšila úrokové sazby o 75 bazických bodů a zdálo se, že se pokouší o jakýsi zmatený holubičí obrat úpravou své komunikace. Banka ve svém prohlášení zmínila, že během několika příštích zasedání může sazby zvýšit dále. Reakce eura ale nebyla příliš agresivní.

Německá inflace byla mnohem vyšší, než se očekávalo, a to 11,6 % meziročně – o více než 10 % vyšší oproti depozitní sazbě ECB po zvýšení z minulého týdne. Dnešní údaje potvrdily zvýšení inflace na úrovni eurozóny v říjnu: spotřebitelské ceny vyskočily o 10,7 %, zatímco jádrová inflace dosáhla 5 % – obě hodnoty jsou nejvyšší v historii. Proto se domníváme, že prezidentka Lagardeová bude muset brzy opět ustoupit od své holubičí politiky.

USD

Druhořadé údaje v USA z trhu s bydlením, spotřebitelské důvěry a objednávek zboží dlouhodobé spotřeby naznačují, že zvyšování úrokových sazeb Fedu konečně začíná působit. Slabé výsledky technologických společností také přispěly k pocitu, že se možná dostáváme do bodu obratu (alespoň v krátkodobém horizontu), a že Fed bude moci brzy začít povolovat uzdu. Klíčový však zůstává trh práce, kde zatím nejsou patrné žádné známky uvolnění.

Graf 1: Index cen nemovitostí v USA (2000 – 2022)

Zdroj: Refinitiv Datastream; Datum: 31.10.2022

Zpráva o mzdách mimo zemědělství tento týden přichází po listopadovém zasedání Fedu, kde je další zvýšení sazeb o 75 b. b. hotovou věcí a jedinou otázkou je, zda předseda Powell naznačí, že centrální banka je spokojena se současnými očekáváními ohledně konečné sazby v blízkosti 5 % v příštím roce. Jakýkoli náznak dlouho očekávaného holubičího obratu ze strany Fedu by mohl přinést prudký výprodej dolaru.

📩  Klikněte zde a přihlaste se k odběru našich nejnovějších informací o trhu, které Vám pomohou orientovat se na neustále se měnících světových měnových trzích. Nebo se podívejte na náš blog a přečtěte si nejnovější přehledy trhu i speciální reporty.

🎙  Můžete také poslouchat náš podcast FX Talk na Spotify nebo Google Podcast.

SDÍLEJTE