Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Kurz EUR/USD prudce roste a dosahuje nejvyšší úrovně od roku 2018

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

29 července 2020

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Minulý týden přinesl prudký pokles na páru USD/CZK, k němuž přispěl prudký nárůst EUR/USD zároveň s posílením koruny. Hlavní pár navýšil své zisky v pondělí, ale některé z nich opět umazal dnes ráno (obr. 1). Nečekáme změnu trendu růstu EUR/USD v dlouhodobějším horizontu, ale nebyli bychom překvapeni, pokud bychom po nedávných výkyvech zaznamenali v krátkodobém horizontu výběr zisků.

Obrázek 1: Kurz USD/CZK a USD/EUR (20.07.20 – 28.07.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 28.07.20

Prudký nárůst EUR/USD lze spojit s dohodou o upraveném balíčku podpory pro ekonomiky EU ve výši 750 miliard EUR. Strany se dohodly na rozdělení mezi granty a půjčky 390–360, namísto 500 do 250, které navrhovala Evropská komise. Ačkoli to znamená méně přímé podpory, než se původně doufalo, zdá se, že trh byl s výsledkem spokojen, soudě podle posílení eura. Situace je v rozporu se situací na druhé straně Atlantiku, kde na konci měsíce vyprší dodatečná týdenní dávka v nezaměstnanosti 600 USD a stimulační balíček oficiálně představen GOP v pondělí, ukazuje na výrazné snížení této dávky v nezaměstnanosti.

Dalším důvodem oslabování dolaru je pokračující rozdíl mezi americkými a evropskými čísly nakažených koronavirem. Zprávy z USA na této frontě naznačují, že americká ekonomika může být v horší pozici pro zotavení.

Kromě zpráv o jednáních mezi republikány a demokraty o příštím stimulačním balíčku přinese tento týden důležité zprávy ohledně měnové politiky a primárních ekonomických údajů. Pokud jde o první z nich, ve středu se trh zaměří na vyjádření Fedu, pokud jde o vyhlídky ekonomiky a možné nástroje, které může použít, aby jí pomohl rychleji se zotavit. Čtvrtek přinese nové hodnoty HDP za druhé čtvrtletí pro USA, zatímco v pátek dostaneme zprávy z eurozóny, které doprovodí červencové inflační údaje z eurozóny. Nedávné makroekonomické zprávy byly celkem pozitivní, což dalo naději na výraznější oživení ve druhé polovině roku. Přesto hodnoty za Q2 určitě ukážou katastrofální škody ve výše zmíněných dvou klíčových globálních ekonomických oblastech.

Koruna posiluje spolu s růstem kurzu páru EUR/USD

Česká koruna minulý týden zakončila ostrým posílení vůči euru podobným způsobem jako hlavní regionální kolegové (obr. 2).

Obrázek 2: Kurz EUR/CZK (20.07.20 – 28.07.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 28.07.20

K tomu došlo navzdory zhoršení údajů o nově nakažených koronavirem minulý týden – ve druhé polovině týdne se počet potvrzených případů denně zvýšil přibližně o 100% oproti předchozímu týdnu. Počet nových případů nedosáhl historického rekordu, ale i tak dosáhl na nejvyšší úroveň od konce června.

Tento týden, v pátek, dostaneme předběžné údaje o HDP za druhé čtvrtletí pro Českou republiku. Bloomberg konsenzus v současné době očekává, že se meziročně snížil o 12,3%.

SDÍLEJTE