Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Kurz USD/CZK po prudkých pohybech v minulém týdnu klesá

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

21 října 2020

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Kromě vlastní slabosti koruny se minulý týden do zhruba 2% navýšení kurzu USD/CZK promítl také pohyb na páru EUR/USD.  Začátek tohoto týdne však přináší úlevu jak otlučené české měně, tak euru, proto jsme svědky toho, že USD/CZK znovu získává zpět zhruba polovinu ztrát z minulého týdne

Výprodej na páru EUR/USD minulý týden způsobila zhoršující se pandemická situace v Evropě a zhoršující se rizikový sentiment. Ačkoli druhá vlna nepřestává pustošit kontinent a ovlivňuje stále větší část jeho populace, nevidíme, že by se tento týden prohlubovaly poklesy z minulého týdne.

Kromě závěrečné debaty k prezidentským volbách v USA, která se koná v noci ze čtvrtka na pátek, se můžeme zaměřit na předběžné říjnové PMI a jakékoliv informace o možné bipartijní fiskální dohodě v USA a na zprávy týkající se očekávaného obnovení jednání o brexitu. V pátek také vyjdou čísla z hlavních světových ekonomik. Čísla z Evropy budou obzvláště důležitá, protože ukážou účinek přísnějších koronavirových opatření zavedených po nedávném zvýšení počtu denních případů koronaviru. Vzhledem k výše uvedenému konsenzus očekává zhoršené údaje. Vzhledem k závažnosti omezení a potenciálu poklesu poptávky, tváří v tvář druhé vlně, však může existovat určitý prostor pro překvapení směrem dolů. Mohlo by to ublížit společné měně, těsně před víkendem.

 

Koruna je dál slabá, ale přesto se něco změnilo.

 

Česká koruna zakončila minulý týden oslabováním vůči euru a pokračovala v trendu, který začal koncem srpna. Pokles kolem 1% byl poměrně výrazný, ale ne tak extrémní jako výprodej u jeho hlavních regionálních partnerů: polského zlotého a maďarského forintu. Procentuálně si pohoršili vůči euru zhruba dvakrát tolik. Rozdíl pravděpodobně souvisí s určitým překlenutím propasti mezi počty nakažených v Česku a sousedních zemích, kde se situace v poslední době obrátila k horšímu. Výsledkem je, že Polsko minulý týden oznámilo soubor nových opatření, přičemž většina populace je nyní v „červené zóně“ s nejpřísnějšími omezeními.

Navzdory své citlivosti na typ ekonomického šoku, který s pandemií nastal, je Česká republika také zemí s prokazatelně nejlepšími fundamenty v zemích střední a východní Evropy, což také pomáhá ke stabilizaci koruny.

Česká měna se na začátku tohoto týdne skutečně vzchopila a část svých ztrát získala zpět. K tomu dochází navzdory znepokojivé situaci s koronavirem v zemi, kdy nové případy v pátek vyskočily o rekordních 11,1 tisíce a sedmidenní průměr nových případů se přiblížil hranici 10 000.

Tento týden nepřinese z České republiky žádné důležité makroekonomické údaje. Koruna pravděpodobně bude i nadále reagovat na změny sentimentu na trhu a na domácí a kontinentální zprávy o koronaviru s případnými dalšími opatřeními.

 

SDÍLEJTE