Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Libra roste po obratu daňových výdajů vlády

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

17 října 2022

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

V dalším volatilním týdnu obchodování na devizovém trhu byla v centru pozornosti libra.

B
ritská libra posílila po zprávě, že premiérka Trussová propustila Kwasiho Kwartenga z pozice ministra financí. Britská aktiva pozitivně reagovala na to, že si vláda rozmyslela téměř všechny daňové škrty, které slíbila před pouhými třemi týdny. To stačilo k tomu, aby se britská měna dostala do čela žebříčku výkonnosti měn a jako téměř jediná z hlavních měn si udržela svou pozici vůči dolaru. Další špatné zprávy ohledně inflace způsobily, že výnosy v USA opět prudce vzrostly, a dále podpořily posílení dolaru.

Nejlépe si v tomto týdnu vedly východoevropské měny, které podpořil návrh mimořádných opatření Maďarské národní banky proti znehodnocování forintu, včetně masivního zvýšení sazeb zaměřeného na měnové trhy. Vzhledem k negativním zprávám o inflaci se riziková aktiva a společná měna držely pozoruhodně dobře a týden zakončily téměř beze změny.

Nevýrazný ekonomický kalendář v jiných zemích znamená, že tento týden se pozornost opět zaměří na britské dluhopisy a měnové trhy, protože Bank of England zmínila, že přestane podporovat trh s dlouhodobými dluhopisy. K tržnímu dramatu jistě přispěje i středeční zpráva o inflaci ve Velké Británii. Řada veřejných projevů představitelů Federálního rezervního systému prezentovaných od úterý, by také měla být hnacím motorem trhů, protože očekávaná sazba tzv. Fed Funds se přibližuje k 5 %.

CZK

Koruna se v průběhu minulého týdne vyprodávala a měnový pár EUR/CZK se vrátil k hranici 24,60. Měna si vedla hůře než její protějšky, zejména maďarský forint, který získal výrazný impuls díky sérii opatření centrální banky, včetně zvýšení jednodenní sazby ze zajištěných úvěrů o 950 bazických bodů, což znamená, že horní hranice jeho koridoru pro sazby činí 25 %.

České údaje o inflaci z minulého týdne překvapily výrazným růstem. Růst cen v září vyskočil na 18 % a byl nejsilnější od roku 1993. Jádrová inflace se však stabilizovala a již třetí měsíc v řadě vyšla na úrovni 14,7 %. Zářijová čísla nemusí nutně měnit měnovou situaci v Česku. Viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová v komentáři k údajům nepovažovala údaje za překvapivé a uvedla, že vyšší ceny energií omezují výdaje domácností v jiných oblastech.

Tématu inflace se minulý týden dotkl i guvernér ČNB Aleš Michl, který zhodnotil, že plán vlády na vyšší rozpočtový deficit v letošním a příštím roce oproti původnímu plánu ztíží boj s inflací.

Tento týden je ekonomický kalendář pro Česko z velké části prázdný, zaměříme se proto především na zahraniční novinky.

EUR

V týdnu, který přinesl jen málo významných zpráv, si společná měna vedla pozoruhodně dobře a dokázala skončit k dolaru beze změny navzdory zprávě o vysoké inflaci v USA a následnému růstu výnosů státních dluhopisů. Prudký pokles cen zemního plynu v EU od jejich vrcholu na konci srpna částečně pomohl euru i ostatním evropským měnám, které se minulý týden téměř všechny umístily na předních místech žebříčku výkonnosti měn.

Nadále jsou také oznamovány nové podpůrné balíčky pro spotřebitele a podniky, které mají zmírnit dopady cen energií. Trhy se zdají být přesvědčeny, že se nedostatku energií v zimním období podaří zabránit. Domníváme se, že dopad všech těchto opatření na podporu poptávky je podceňován a snižuje riziko hluboké a dlouhodobé recese. Výrazný pokles cen komodit z letních maxim také zmírnil dopad na evropské obchodní podmínky, což je další zlepšení, které se podle našeho názoru zatím neodráží v obchodování s eurem.

USD

Zářijová zpráva o inflaci v USA přinesla druhé nepříjemné překvapení v řadě. Celkové číslo opět pokleslo kvůli uvolnění cen energií, ale významnější jádrový index prorazil další rekord, a to na 6,6 %. Trhy nyní plně počítají se zvýšením úrokových sazeb ze strany Fedu o 75 b. b. na jeho příštím měnověpolitickém zasedání v listopadu a nyní vidí velkou pravděpodobnost, že bychom se mohli dočkat dalšího zvýšení v prosinci, kdy by konečná sazba dosáhla téměř 5 %.

Graf 1: Míra inflace v USA (2012 – 2022)

Zdroj: Refinitiv Datastream; Datum: 17.10.2022

V tomto týdnu není k dispozici mnoho důležitých ekonomických zpráv, a tak hlavní zprávy z USA budou přicházet z trhu s dluhopisy. Pokud budou mít dlouhodobější výnosy určitou stabilitu kolem současných úrovní, může být prostor pro to, aby se dolar vzdal části svých nedávných zisků. Budeme také pozorně sledovat projevy členů Fedu, protože trhy se budou snažit odhadnout pravděpodobnost dalšího prudkého zvýšení sazeb na prosincovém zasedání FOMC.

SDÍLEJTE