Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Libra se potácí, protože BoE naznačila snížení sazeb ve Spojeném království

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

26 března 2024

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Minulý týden se nesl ve znamení důležitých oznámení centrálních bank a jednoho či spíše dvou větších překvapení.

A
si nejvýznamnější bylo oznámení Bank of Japan. BoJ v úterý poprvé po sedmnácti letech zvýšila svou základní úrokovou sazbu, což je významný historický krok, který ukončil osm let záporných sazeb. Jen se však vůči svým vrstevníkům stále vyprodával, protože komunikace banky byla plná holubičích náznaků. Úplný opak přinesla Švýcarská národní banka, která šokovala investory snížením sazeb a naznačila, že by mohla intervenovat na devizovém trhu.

Libra se ke konci týdne také potýkal s dalšími náznaky dezinflace ve Spojeném království a holubičím posunem ze strany Bank of England. Mezitím americký dolar opět skončil na vrcholu žebříčku výkonnosti FX zemí G10, přestože FOMC naznačil, že je nadále na cestě k trojímu snížení sazby federálních sazeb v roce 2024. Tento týden bude na trzích o něco klidnější, i když projevy prezidentky ECB Lagardeové (úterý), revidované údaje o růstu ve Spojeném království a USA (čtvrtek) a nejnovější zpráva o inflaci PCE v USA (pátek) budou nepochybně stát za sledování.

CZK

Česká koruna má za sebou těžký týden, kdy se vůči euru propadla o téměř 1 %. Česká národní banka podle očekávání snížila sazby o dalších 50 bazických bodů, čímž se její referenční sazba dostala na 5,75 %. Signály ze zasedání ČNB byly smíšené, ale převládlo jestřábí naladění, což umožnilo koruně ve středu posílit. Přestože počet souhlasících se snížením sazeb o 75 bb vzrostl o jednoho na 2 a rizika inflačního výhledu byla vyhodnocena jako „mírně inflační“ (změna z „široce inflační“), banka nadále signalizuje, že bude postupovat opatrně a bude klást důraz na měnový kurz, který je vnímán jako proinflační riziko. Vzhledem ke komunikaci ze strany ČNB se jako nejpravděpodobnější scénář prozatím jeví pokračování ve snižování sazeb o 50 bazických bodů.

Graf 1: Dvoutýdenní repo sazba ČNB (2019-2024)

Zdroj: Bloomberg, datum: 25.03.2024

Koruna, stejně jako její regionální protějšky, začínala tento týden ve ztrátě. Z hlediska dalšího vývoje bude pozornost trhu pravděpodobně upřena především na vnější zprávy, neboť nejsou naplánovány žádné důležité zprávy z domova. Pondělní zveřejněné údaje o sentimentu ukázaly vítaný nárůst indexů spotřebitelské i podnikatelské důvěry, přičemž index pro první jmenovanou dosáhl hodnoty 99,9, což je nejvyšší hodnota od října 2021. To poskytuje povzbuzení týkající se oživení spotřeby.

 

EUR

Posledních několik týdnů se neslo ve znamení obnoveného optimismu ohledně ekonomiky eurozóny, což poskytlo společné měně slušnou podporu. Zdá se, že makroekonomické zprávy v bloku se z větší části obrátily k lepšímu. Čísla indexu PMI podnikatelské aktivity z minulého týdne zůstala na úrovních odpovídajících stagnaci, i když jak index služeb, tak kompozitní index v březnu oproti předchozímu měsíci pokročily, přičemž druhý jmenovaný index se nyní nachází jen těsně pod klíčovou úrovní 50 a na nejvyšší úrovni za posledních devět měsíců.

Dobrým ukazatelem tohoto zlepšení je index ekonomického překvapení Citigroup pro tento blok, který je nyní nejen poprvé od května opět v kladných číslech, ale je i vyšší než jeho americké a britské ekvivalenty. Tento týden nebudou v eurozóně zveřejněny žádné významné ekonomické údaje, ačkoli projevy členů ECB Lagardeové a Lanea budou investoři pozorně sledovat.

Graf 2: Indexy inflačních překvapení G3 Citigroup (2023-2024)

Zdroj: LSEG Datastream, datum: 25.03.2024

 

USD

Březnové oznámení o politice Federálního rezervního systému bylo nejprve přivítáno šokovým oslabení dolaru. FOMC ve svém prohlášení zdůraznila, že před snížením sazeb potřebuje více důkazů o snižující se inflaci. Nečekaně setrval na směru ke třem snížením sazeb v tomto roce poté, co se trh připravil na zvýšení mediánového bodu pro rok 2024, který měl ukázat pouze dvě.

Graf 3: Dot Plot FOMC [březen 2024]

Zdroj: LSEG Datastream, datum: 25.03.2024

Pohyb dolaru směrem dolů byl však krátkodobý. To lze možná přičíst posunu projekcí dlouhodobějších úrokových sazeb Fedu směrem nahoru, zejména změně v tzv. Dot plotu pro rok 2025, která znamená pouze tři snížení v příštím roce namísto čtyř. Holubičí výkyv mnoha dalších významných světových centrálních bank, zejména BoE a SNB, také posílil přitažlivost dolaru, zejména vzhledem k vysokým nominálním sazbám Fedu a dobrým výsledkům americké ekonomiky. Čtvrteční údaj o HDP za 4. čtvrtletí by měl zůstat nezměněn, ale mohli bychom být svědky zvýšené aktivity kolem pátečního čísla PCE inflace – nejsledovanějšího ukazatele inflace v USA ze strany Fedu.

SDÍLEJTE