Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Měnové trhy zůstávají volatilní kvůli nejasným americkým údajům

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

24 ledna 2023

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Minulý týden bylo obchodování na měnových trzích volatilní bez jasného trendu.

B
ritská libra byla vítězem týdne, i přes nízké maloobchodní tržby ve Spojeném království. Yen oslabil vůči všem ostatním měnám G10, když Bank of Japan na svém lednovém zasedání zachovala svou politiku řízení ultra-volné výnosové křivky. Měny rozvíjejících se trhů vysílaly smíšené signály, protože síla chilského pesa a většiny východoasijských měn byla vyvážena prudkým poklesem brazilského realu a jihoafrického randu. Politické obavy narůstají, zejména v případě realu.

Tento týden je z hlediska politických oznámení relativně klidný, ale makroekonomických zpráv bude poměrně dost. Očekáváme, že uvidíme smysluplné oživení indexů eurozóny, protože obavy z recese ustupují. V úterý budou zveřejněny PMI ekonomické aktivity pro všechny hlavní ekonomické oblasti. Později v týdnu se pozornost zaměří na růst amerického HDP za čtvrté čtvrtletí (čtvrtek) a zprávu o inflaci PCE (pátek). Očekává se, že HDP vykáže zdravý růst a PCE potvrdí mírný klesající trend jádrové inflace – obojí by mělo být pro Federální rezervní systém vítanou zprávou.

Měnové trhy zůstávají volatilní kvůli nejasným americkým údajům

CZK

 

Minulý týden přinesl další pokles EUR/CZK na 23,9, což je nejnižší úroveň od roku 2008. Od začátku roku koruna posílila o více než 1 % vůči společné měně a nadále překonává většinu svých souputníků. Přestože očekáváme, že koruna zůstane v nadcházejících čtvrtletích silná, nepředpokládáme žádné další výrazné posílení vůči euru. Korunu považujeme za poměrně drahou a s mnohem menším potenciálem k oživení než někteří její kolegové v regionu.

Tento týden je český ekonomický kalendář téměř prázdný, kromě některých údajů o sentimentu. Výsledky prezidentských voleb po druhém kole voleb o nadcházejícím víkendu budeme sledovat, i když se v nadcházejících dnech zaměříme především na zprávy zvenčí.

 

EUR

 

Stále posiluje optimistický názor, že se evropské hospodářství vyhne recesi. Tento týden jej utvrdila nálada investorů a registrace nových aut. Hlavní důkaz bude muset přinést PMI obchodní aktivity za leden (úterý).

Čínský zrušení nulové tolerance COVID nadále podporuje oživení eura, stejně jako pocit, že zatímco Fed si může dovolit uvolnit přísnou měnovou politiku, ECB nikoli. Několik řečníků ECB, včetně prezidentky Lagardeové, by mělo poskytnout další potvrzení nedávného jestřábího pivota a pomoci posílení eura. Člen ECB Knot, který je nepochybně jedním z jestřábích členů výboru řekl, že očekává, že Rada guvernérů na únorovém i březnovém zasedání zvýší sazby o 50 bazických bodů a další budou následovat. Pokud by ostatní členové ECB zopakovali tento sentiment, pak by euro mohlo zažít silný týden.

 

USD

 

Minulý týden jsme viděli spoustu smíšených zpráv o ekonomických datech z USA. Silné údaje z trhu práce, zejména další prudký pokles žádostí o podporu v nezaměstnanosti, poukázali se slabými údaji na nepochybně velmi kolísavé měsíčních maloobchodních tržby. Sazby dluhopisů zažily volatilní týden, ale skončily víceméně tam, kde začaly.

Je nepravděpodobné, že by představitelé Federálního rezervního systému učinili trhy hýbající prohlášení tak blízko klíčovému únorovému zasedání, ale čísla HDP a, což je důležitější, zpráva o inflaci PCE, by mohly ovlivnit konec, ke kterému se Fed ve svém cyklu zpřísnění blíží. Velkou pozornost budeme věnovat číslu jádrové inflace PCE, snad nejdůležitějšímu inflačnímu indikátoru v očích centrální banky.

 

Obrázek 1: Maloobchodní tržby v USA (2021–2022)

Zdroj: Refinitiv Datastream Datum: 23. 1. 2023

📩  Klikněte zde a přihlaste se k odběru našich nejnovějších informací o trhu, které Vám pomohou orientovat se na neustále se měnících světových měnových trzích. Nebo se podívejte na náš blog a přečtěte si nejnovější přehledy trhu i speciální reporty.

🎙  Můžete také poslouchat náš podcast FX Talk na Spotify nebo Google Podcast.

SDÍLEJTE