Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Měny zemí G10 stále vyčkávají a snaží se odhadnout kroky centrálních bank

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

4 září 2023

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Makroekonomický vývoj se minulý týden příliš nezměnil a většina hlavních měn skončila nedaleko svých výchozích hodnot.

E
konomiky USA a Evropy jsou diametrálně odlišné. USA zažívá solidní růst a mírní inflaci, zatímco na druhé straně Atlantiku se zvyšuje riziko stagflace. Údaje o inflaci z eurozóny a nejnovější zpráva o nezaměstnanosti v USA, které odrážejí srpnový vývoj, jsou s tímto vývojem v souladu. Relativní odolnost eura tváří v tvář těmto negativním datům je pozoruhodná a dolar, euro i libra zakončili týden téměř přesně tam, kde ho začaly.

Tento týden mohou být měnové trhy relativně klidné jen proto, že se připravují na bouři, která se očekává později v září při zasedání hlavních centrálních bank. V eurozóně poskytnou červencové maloobchodní tržby informaci o stavu tamních spotřebitelů, i když se zpožděním. Další očekávané makroekonomické údaje jsou většinou druhořadé a neměly by mít na obchodování s měnami žádný dramatický vliv.

CZK

Minulý týden byl pro českou korunu klidný. Kurz EUR/CZK jej strávil pohybem kolem hranice 24,10 a skončil těsně pod touto úrovní. Makroekonomická data sice neotřásla hladinou, ale byla o něco lepší, než se očekávalo. Index PMI ve zpracovatelském průmyslu se druhý měsíc v řadě zvýšil. Nyní byl 42,9 bodu. Stále zůstává hluboko pod úrovní expanze a ukazuje na slabost sektoru. Vzestup je ale povzbudivým znamením.

Mzdové údaje vykázaly slabší růst, než se očekávalo. V nominálním vyjádření se mzdy ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšily o 7,7 %, což při zohlednění inflace odpovídá poklesu o 3,1 %. To by mělo být pro centrální banku důležitým signálem, který uklidňuje některé její obavy z utaženosti trhu práce a potenciálního proinflačního rizika, které vytváří.

V nadcházejících dnech se pozornost zaměří na tvrdá data: ve středu budou zveřejněny údaje o průmyslové výrobě za červenec a ve čtvrtek maloobchodní tržby. Kromě toho se pátek zveřejní údaje o nezaměstnanosti za srpen.

 

Graf 1: Růst mezd v České republice (2008-2023)

Zdroj: MPSV ČR, Datum: 04/09/2023

 

EUR

Srpnové předběžné údaje o inflaci přinesly Evropské centrální bance jen malou úlevu. Jak celkový, tak jádrový index zůstávají zaseknuté nad 5 % a druhý jmenovaný index zatím nevykazuje téměř žádné známky dezinflačního trendu, který jsme zaznamenali v USA. Údaje o úvěrech se také zadrhávají, což dále potvrzuje obavy, že ekonomika eurozóny se potýká s problémy, a to po hrozivých číslech PMI podnikatelské aktivity z předchozího týdne.

Graf 2: Míra inflace v eurozóně (2013-2023)

Zdroj: Eurostat: Datum: 04/09/2023 Zdroj: Refinitiv Datastream

Očekávání ohledně zvyšování sazeb ECB se nadále rozplývají, neboť trhy očekávají, že centrální banka upřednostní podporu oslabující ekonomiky před zajištěním návratu inflace k cíli. Odolnost eura vůči těmto protivětrům je pozoruhodná a úroveň 1,08 zatím působí jako spolehlivá spodní hranice vůči americkému dolaru. Kromě údajů o maloobchodních tržbách z tohoto týdne by mohla být věnována určitá pozornost revidovaným údajům o PMI (úterý) a HDP (čtvrtek).

 

USD

Nejvýznamnější událostí týdne na devizovém trhu byla bezpochyby zpráva o srpnových mzdách. Zatímco hlavní čísla překonala očekávání a nadále ukazovala slušný počet nově vytvořených pracovních míst, prudké revize čísel za červen a červenec směrem dolů toto pozitivní překvapení více než vykompenzovaly. Dočkali jsme se také dalších náznaků, že se americký trh práce konečně uvolňuje. Míra nezaměstnanosti nečekaně vystřelila o 0,3 p.b. na 3,8 %, zatímco růst mezd se oproti předchozímu měsíci zmírnil.

Graf 3: Mzdy v USA mimo zemědělský sektor (2022-2023)

Zdroj: Datum: 04/09/2023

Začátek týdne přinesl stejný příběh i JOLTs s počtem volných pracovních míst: mírné oslabení, i když stále na silné úrovni ve srovnání s jakýmkoli obdobím před pandemickým oživením. Zdá se, že toto uvolnění je přesně to, co chtěl Federální rezervní systém vidět, a my v souladu s očekáváním trhu neočekáváme další zvýšení sazeb na zářijovém zasedání. Nadále se totiž domníváme, že cyklus zvyšování sazeb je již u konce.

SDÍLEJTE