Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Měny tzv. bezpečných přístavů trpí tím, jak investoři přechází k rizikovým aktivům

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

13 února 2024

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Trhy nadále oslavují zdánlivou porážku inflace a posílají akciové trhy po celém světě na nová historická maxima.

M
inulý týden se k nim přidaly i komoditní měny a měny rozvíjejících se trhů, ale tradiční bezpečné přístavy jako japonský jen, švýcarský frank a (tentokrát) dolar utrpěly, zatímco novozélandský dolar se dostal do čela tabulky světových měn. Oslavná nálada na finančních trzích je o to pozoruhodnější, že snižování sazeb Federálního rezervního systému se stále odsouvá do budoucnosti.

Tento týden bude ve znamení inflace. Zpráva o inflaci v USA je nyní celosvětově nejdůležitější ekonomickou zprávou a lednové údaje, které budou zveřejněny toto úterý, budou tento týden hlavním tématem trhů. V souladu s tématem, že „poslední míle“ v boji s inflací bude nejtěžší, trhy očekávají měsíční číslo kritického jádrového dílčího indexu v USA konzistentní s inflací v rozmezí 3,5-4 % meziročně. V reakci na jakékoli významné překvapení očekávejte na finančních trzích pořádné rodeo.

CZK

Česká koruna byla minulý týden nejslabší měnou střední a východní Evropy, když vůči euru oslabila o více než 1 %. Hlavním důvodem výprodeje bylo zrychlení tempa snižování sazeb v Česku a to, co si trh vyložil jako holubičí signály kolem tohoto rozhodnutí. Bankovní rada snížila sazby o 50 bazických bodů, přičemž 6 ze 7 členů rozhodnutí podpořilo a 1 se rozhodl pro snížení o 75 bazických bodů. To lze považovat za holubičí způsob hlasování, protože trhy očekávaly debatu kolem snížení o 25 nebo 50 b.b., přičemž menší polovina ekonomů počítala se snížením jen o 25 b.b.

V komunikaci ČNB se objevily jak holubičí, tak jestřábí podtóny. Na jedné straně guvernér Michl zmínil, že ti, kdo rozhodují, „jsou přesvědčeni, že se podaří výrazně snížit inflaci a že Český statistický úřad oznámí v lednu inflaci kolem 3 %“. Navíc se zdá, že panují menší obavy z dopadu napjatého trhu práce na inflace, i když byl střednědobý výhled HDP revidován směrem dolů. Na druhou stranu Michl vyjádřil známý odpor proti tempu snižování sazeb, které nová prognóza naznačuje, a rozhodující činitelé přislíbili opatrnost při snižování sazeb.

Trhy nyní příliš nepochybují o tom, že ČNB v příštích měsících výrazně sníží sazby, a po tomto rozhodnutí zvýšily své sázky, což korunu stahovalo dolů. Pokračování banky v tempu snižování sazeb o 50 bazických bodů v nejbližším období považujeme za rozumné. Přestože se domníváme, že koruna může v nejbližší době začít opět nacházet půdu pod nohama, protože přecenění jak v Česku, tak v hlavních ekonomikách, by se mohlo blížit ke konci, náš pohled na korunu se stává méně optimistickým. Tento týden se bude pozornost soustředit na údaje o lednové inflaci, přičemž se očekává, že celkový ukazatel ve čtvrtek prudce poklesne a ocitne se těsně pod horní hranicí inflačního cíle.

 

EUR

Vzhledem k tomu, že ekonomika eurozóny stagnuje navzdory tomu, že trh práce je v podstatě na úrovni plné zaměstnanosti, trhy očekávají, že Evropská centrální banka bude první, která sníží sazby. I zde se však načasování stále odsouvá, protože sdělení členů Rady guvernérů se většinou nesou v jestřábím tónu, zejména hlavní ekonom Lane, který minulý týden uvedl, že banka by před snížením úrokových sazeb potřebovala větší jistotu, že inflace směřuje ke snižování.

Za současného stavu je dubnové snížení sazeb nyní odhadováno pouze na 50 %, což podle našeho názoru odpovídá rétorice ECB i ekonomickým fundamentům. Tento týden je ekonomických údajů z eurozóny málo, ale je naplánováno vystoupení řady členů Rady ECB, včetně prezidentky Lagardeové ve čtvrtek. Ve středu budou zveřejněny údaje o HDP za čtvrté čtvrtletí, jedná se však o revizi předběžného odhadu.

 

USD

Nyní, když trhy zcela ustoupily od očekávání březnového snížení sazeb FEDu a americká ekonomika nadále šlape na plné obrátky, se neúnavný tlak předsedy Powella proti tržnímu ocenění brzkého snížení sazeb zcela potvrdil. Zprávy ISM o podnikatelské aktivitě z minulého týdne poskytly další důkaz, že cenové tlaky ještě nejsou zkroceny. Makroekonomické zprávy obecně překvapují pozitivně (index ekonomických překvapení Citigroup v USA vzrostl na nejvyšší úroveň od začátku listopadu), zatímco odhad tzv.HDPNow atlantského FEDu ukazuje na růst nad 3 % ročně.

Graf 1: ISM PMI v USA (2019 – 2024)

Zdroj: LSEG Datastream, datum: 12.02.2024

Zpráva o indexu spotřebitelských cen z tohoto týdne může být pro dolar méně pozitivní, neboť trhy se připravují na pokles celkového čísla na 3 %, což by odpovídalo nejnižší úrovni od března 2021. Jakékoli překvapení směrem nahoru upevní náš názor, že se snížení nedočkáme dříve než v červnu.

SDÍLEJTE