Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Nový český zákon může zasáhnout polské vývozce potravin

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

17 února 2021

Autor
Tomáš Kudla

Obchodní ředitel pro Českou a Slovenskou republiku

Směnný kurz české koruny vůči zlotému téměř deset let nebyl pro české dovozce tak příznivý jako nyní. To jsou pro ně ideální podmínky pro obchod s polskými výrobci. Mezitím chtějí čeští politici omezit množství dovážených potravin, zejména z Polska. Pokud nový zákon vstoupí v platnost, začnou tratit nejen společnosti na obou stranách hranice, ale také čeští spotřebitelé.

– Když pijete kávu, pravděpodobně do ní naléváte německé mléko – tento argument použil český ministr zemědělství Miroslav Toman, který přesvědčil poslance, aby zavedli nový zákon, který má teoreticky chránit vnitřní trh v České republice.

Česká republika má skutečně nejvíce dováženého mléka z Německa. Polští producenti však mohou pociťovat také úzkost, od nichž Češi nakupují mléko za přibližně 170 milionů korun ročně (počítáno na základě údajů z The Observatory of Economic Complexity: 7,78 milionů USD).

Český parlament v současné době pracuje na zákonu, kterým chtějí zavázat velké obchody (přes 400 m2), aby zajistily od začátku roku 2022 minimálně 55 procent prodaných potravin vyrobených v České republice. Očekává se, že do roku 2028 toto procento vzroste až na 73 procent. Nová omezení se mohou vztahovat na základní potraviny dovážené z České republiky, včetně masa, zeleniny a ovoce a mléčných výrobků. V současné době se návrhem zákona zabývá Senát, později bude ještě vyžadován podpis prezidenta.

Češi oceňují polské potraviny

Česká republika je pro polské vývozce potravin velmi důležitým trhem. Podle Ústředního statistického úřadu prodaly polské společnosti do České republiky pouze v období od ledna do listopadu 2020 živočišné produkty v hodnotě téměř 12 miliard korun, rostlinné produkty v hodnotě přes 4 miliardy korun a hotové potraviny v hodnotě přes 17 miliard korun. 

Na pultech obchodů najdete mezi produkty živočišného původu hlavně polské maso: drůbež, vepřové a hovězí maso. Pokud jde o rostlinné zboží dovážené z Polska, dominují nejen jablka, hrušky, zelí, ale také kukuřice a banány.

To jsou všechno produkty, pro které si Češi velmi cení polských výrobců. Pokud by zákon vstoupil v platnost, nejvíce ztratí čeští spotřebitelé. Budou muset vzít v úvahu menší výběr produktů, často nižší kvality a vyšší ceny, protože tuzemští výrobci nebudou schopni dostatečně uspokojit poptávku.

Polské produkty živočišného původu v českém dovozu

Zdroj:OEC

Čeští dovozci oceňují spolupráci s polskými obchodními partnery. Z rozhovorů s nimi víme, že chtějí tyto kontakty rozvíjet. V žádném případě nemají pocit, že by polské potraviny mohly představovat hrozbu pro místní producenty. 

Zástupce podnikatelů rovněž nepřesvědčuje argument o potřebě chránit český trh. Proč? Zaprvé je to spotřebitel, kdo by se měl rozhodnout, jaké produkty chce koupit. Zadruhé, Česká republika je v Evropské unii a jakákoliv země, která do ní patří, se může mstít v obchodní spolupráci s Českou republikou. Pokud by k tomu došlo, mohly by být důsledky nebezpečné pro český vývoz a měly vliv na HDP.

Česká ekonomika již mezitím pociťuje dopady pandemie a krize v Evropě – podle Českého statistického úřadu kleslo v roce 2020 české HDP o 5,6%. ve srovnání s předchozím rokem. To je nejhorší výsledek za poslední roky.

Směnný kurz je pro české dovozce příznivý

Přestože český parlament pracuje na novele zákona, situace na měnovém trhu vybízí české dovozce, aby nakupovali zboží od polských partnerů. Využívají tak směnného kurzu české koruny vůči zlotému – převážná většina polsko-českých obchodních transakcí je vypořádána v těchto měnách.

Jeden zlotý stojí v současnosti asi 5,75 koruny. To je nejnižší míra za téměř 10 let. Česká koruna vůči polské měně od jara 2015 systematicky posiluje. Od té doby kurz PLN/CZK poklesl o cca 15%.

Vývoj kurzu na páru PLN/CZK od začátku roku 2010

Zdroj: Investing.com

Čeští dovozci nyní těží z dokonalé rovnováhy sil na měnovém trhu – čím silnější je koruna, tím nižší jsou náklady na polské zboží vyjádřené v české měně. V této situaci se z hlediska dovozců jeví jako rozumné zajistit směnný kurz tak, aby mohl být v budoucnu použit při vyrovnání s polskými dodavateli.

Stojí za to stavět obchodní mosty, ne zdi

Přestože se novela zákona, na které český parlament pracuje, týká potravin, je třeba připomenout, že obchodní vztahy mezi Polskem a Českou republikou byly postaveny na výměně řady dalších produktů.

Česká republika je po Německu druhým největším exportním partnerem Polska. Podle nejnovějších údajů Ústředního statistického úřadu prodaly v období od ledna do listopadu 2020 polské společnosti do České republiky zboží v hodnotě 323 miliard korun. Tímto způsobem vytvořili přebytek nad dovozem z České republiky na úrovni 156 miliard korun.

Polsko vyprodukovalo takový velký přebytek vývozu v obchodní bilanci s Českou republikou nejen v oblasti prodeje živočišných produktů (vývoz: 11 miliard CZK; dovoz: 2,2 miliard CZK), ale mimo jiné: stroje a zařízení (vývoz: 65,5 miliard CZK); dovoz: 32,78 miliard CZK), plasty (vývoz: 23 miliard CZK; dovoz: 12,6 miliard CZK) nebo textil (vývoz: 11 miliard CZK; dovoz: 3,85 miliard CZK).

Kanceláře Ebury ve Varšavě a Ostravě denně podporují vývozce a dovozce působící na obou stranách hranice. Z mnohaletých kontaktů víme, že polské i české společnosti chtějí navázat nové obchodní kontakty a rozvíjet své podnikání bez umělých překážek vytvořených politiky.

Polsko se připojilo ke skupině evropských zemí, které protestovaly na úrovni EU proti plánovaným omezením na českém trhu. Zbývá doufat, že se čeští politici zaměří na budování mostů v mezinárodním obchodu a podporu malých a středních podniků. Spory, nejistota a budování zdi nejsou dobré pro obě strany.

SDÍLEJTE