Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Obrat ve výhledu u Federálního rezervního systému ničí dolar

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

19 prosince 2023

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Minulý týden jsme tvrdili, že nás čeká volatilita, protože v rychlém sledu proběhla tři klíčová zasedání centrálních bank. Měnové trhy nás rozhodně nezklamaly.

F
ederální rezervní systém provedl jasný obrat směrem ke snižování sazeb, a to jak z hlediska rétoriky, tak z hlediska svých skutečných prognózovaných sazeb v tzv. „dot plotu“. Naopak ECB i Bank of England vyzněly jestřábím tónem a značně potlačily tržních očekávání ohledně snížování sazeb, a to navzdory spíše negativním zprávám, které jsme v poslední době z Evropy zaznamenali. Finanční trhy zprávy z FEDu radostně oslavily a poslaly akcie, dluhopisy a téměř všechny měny kromě dolaru prudce vzhůru.

Trhy nyní čeká období svátků, které se každoročně nese v duchu nízké aktivity. Vzhledem k tomu, že zasedání hlavních centrálních bank jsou již za námi, nebude k dispozici mnoho údajů, které by trhy rozhýbaly. Klíčová bude komunikace centrálních bank. Poprvé po dlouhé době se zdá, že mezi Fedem na jedné straně a evropskými politiky na straně druhé existuje překvapivý rozdíl ve výhledu. Tento rozdíl jde opačným směrem než rozdíl mezi ekonomickou výkonností na druhé straně Atlantiku, neboť americká ekonomika nadále roste, zatímco eurozóna zřejmě opět klesá. Kromě toho, že se nám tento záhadný kontrast dále vyjasní, budou tento týden zveřejněny údaje o inflaci ve Velké Británii (středa) a v USA (čtvrtek).

 

CZK

Přestože se koruně dostalo určité podpory ze strany holubičího postoje Federálního rezervního systému, koruna zakončila týden vůči euru o 0,4 % slabší a byla nejméně výkonnou měnou střední a východní Evropy v minulém týdnu. Na domácím trhu se pozornost soustředila na mírně vyšší než očekávanou inflaci (7,3 %), která by však centrální bance neměla zabránit v uvolnění měnové politiky.

Tento týden bude pozornost upřena na Českou národní banku. Ačkoli někteří ekonomové mají své pochybnosti, my se přikláníme k většině a první snížení sazeb tipujeme na čtvrtek. Obrat ke snižování sazeb se zdá být stále oprávněnější, protože Česko má jeden z nejjasnějších inflačních výhledů v regionu. Inflace se sice stále nachází mimo cílové pásmo ČNB, ale její pokrok je zřejmý a očekává se, že již v prvním čtvrtletí roku 2024 klesne do požadovaného pásma. Kromě samotného rozhodnutí bude pozornost upřena na případné náznaky, které by mohly trhům pomoci určit tempo uvolňování měnové politiky v roce 2024. V současné době investoři počítají s více než 3% snížením během jediného roku.

Graf 1: Základní 2T REPO sazba v České republice (2019-2023)

Zdroj: Bloomberg, datum: 18. 12. 2023

 

EUR

Evropská centrální banka se minulý týden držela v zajetých kolejích, kdy paní Lagardeová prohlásila, že nyní není čas na snížení ostražitosti a že členové bankovní rady o možnosti snížení sazeb ani nediskutovali. Tato jestřábí sdělení nebyla nijak zvlášť dobře načasovaná. Hned následující den překvapily klíčové indexy PMI podnikatelské aktivity za prosinec překvapením směrem dolů, a to v návaznosti na rozsáhlé zpomalení aktivity v Německu a Francii. Ponurý údaj hluboko v kontrakčním teritoriu zřejmě potvrdil, že eurozóna vstoupila do technické recese ve druhé polovině roku 2023.

Graf 2: Indexy PMI zemí G3 (2021-2023)

Zdroj: Eurostat, Datum: 18. 12. 2023

Euro v souvislosti s touto zprávou odevzdalo zhruba polovinu svých zisků po zasedání FEDu. Bez ohledu na rétoriku ECB se domníváme, že pro společnou měnu bude obtížné prorazit výrazněji výše, dokud nedojde k trvalému obratu k lepšímu v momentálním ekonomickém pesimismu eurozóny.

 

USD

Dolar je zmítán dvěma protichůdnými silami: zjevným holubičím obratem v rétorice Federálního rezervního systému a relativní i absolutní silou americké ekonomiky. První faktor byl minulý týden podtržen „dot plot“ grafem, kde medián tvůrců politiky Fedu zvýšil očekávání snižování pro rok 2024 z jednoho na tři. To druhé bylo potvrzeno řadou indikátorů druhé úrovně, jako jsou maloobchodní tržby a týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

Prozatím převládá šok z obratu Federálního rezervního systému na holubičí rétoriku, ačkoli dolar zůstává citlivý na špatné ekonomické zprávy z jiných oblastí, jakož i na jakýkoli náznak odporu vůči očekávání škrtů ze strany představitelů Fedu. Takový odpor jsme již zaznamenali od člena Fedu Williamse a Bostice, kteří se ve svých vyjádřeních od minulé středy, kdy FOMC oznámil své rozhodnutí, snažili uklidnit očekávání ohledně brzkého snižování sazeb.

Graf 3: FOMC Dot Plot (prosinec 2023)

Zdroj: LSEG Datastream, Datum: 18. 12. 2023

SDÍLEJTE