Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Oslabení dolaru pokračuje stejně jako volatilita na rozvíjejících se trzích

( 3 )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

27 dubna 2021

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Americký dolar se minulý týden držel stávajícího trendu a mírně oslaboval vůči všem měnám G10 (kromě australského dolaru).

P
ohyby na trhu byly mírné a odehrávaly se spíše na měnách rozvíjejících se trhů. Bylo těžké určit trend, protože brazilský real silně posílil, ale ostatní latinskoamerické měny jako chilské a kolumbijské peso zaostávaly. Nejhůře si vedla turecká lira, která poklesla o více než 4%, jako reakce investorů na Erdoganovu neortodoxní měnovou politiku.

Tento týden se zaměříme na dubnové zasedání Federálního rezervního systému. Trh však neočekává žádné významné změny v politice či komunikaci. Klíčový bude také růst amerického HDP (čtvrtek) a inflace PCE (pátek). V pátek nás také čeká zpráva o inflaci z eurozóny.

CZK

Posilování české koruny se minulý týden nezastavilo. Koruna předčila své regionální vrstevníky a kurz EUR/CZK se blížil k úrovni 25,80. Zprávy ohledně koronaviru jsou pozitivní, protože nové případy i úmrtí pokračují v sestupném trendu. Tempo očkování se v poslední době mírně zpomalilo, ale je stále mnohem vyšší, než tomu bylo v předchozích měsících. ČR doposud podala přibližně 26 dávek vakcíny na 100 lidí.

Kromě toho, že se zaměříme na zprávy ohledně koronaviru, budeme tento týden sledovat páteční české HDP za první tři měsíce tohoto roku. Předběžné údaje by měly v prvním čtvrtletí ukázat další hluboký pokles.

EUR

Zlepšující se ekonomická data eurozóny utvrdila velmi příznivá zpráva PMI za měsíc duben a pokračující očkování. ECB taktéž nezabránila posílení eura, protože na svém dubnovém zasedání jsme se nedozvěděli žádné nové informace.

Myslíme si, že sled pozitivních ekonomických překvapení, který jsme viděli v USA, zažije Eurozóna také. Dochází k postupnému uvolňování a je patrné zvýšení poptávky spotřebitelů (zejména v odvětví služeb). Z těchto důvodů si myslíme, že euro má prostor pro posílení.

USD

Středeční zasedání FOMC by nemělo být překvapivé a neočekáváme změny v nastavení měnové politiky nebo způsobu komunikace Fedu. Nebudou se ani aktualizovat ekonomické či úrokové projekce.

Tento týden by mnohem zajímavější měla být čísla spojená s inflací. Ve čtvrtek vývoj HDP za první čtvrtletí a poté v pátek deflátor osobních spotřebitelských výdajů za březen. Očekáváme, že oba budou pokračovat v sledu příjemných překvapení v datech o inflaci, která by měla začít další etapu ve výnosech vládních dluhopisů. Jaká bude reakce dolaru na inflační překvapení, je však nejasné.

📩 Kliknutím zde, se přihlásite k odběru našich aktuálních zpráv o vývoji na trhu, novinkách týkajících se Ebury a o našich produktech.

🎙 Nebo si můžete poslechnout náš podcast Ebury FX Talk s 20-ti minutovými finančními analýzami trhu na SpotifyGoogle PodcastApple Podcast nebo jednoduše kliknutím zde si vyberte svou oblíbenou aplikaci.

SDÍLEJTE