Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Po zveřejnění HDP v USA pokračuje dolar v posilování

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

31 října 2023

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Eskalace války mezi Izraelem a Hamásem spolu s nekončícím přílivem pozitivních ekonomických zpráv v Americe vedly minulý týden k posílení dolaru.

D
olar posiloval vůči všem hlavním měnám kromě japonského jenu a několika latinskoamerických měn. Latinskoamerické měny v roce 2023 nadále září. Japonský jen posiluje v naději, že vysoké hodnoty inflace brzy donutí Bank of Japan začít měnit svůj extrémně uvolněný měnově politický postoj. Zasedání ECB proběhlo přesně podle předpovídaného scénáře. Centrální banka si dala záležet, aby trhy nepřekvapila, a vzhledem k mírné reakci eura se zdá, že se jí to podařilo.

Tento týden by měl být na měnových trzích poměrně volatilní. Ve středu zasedá Federální rezervní systém, i když trh neočekává ani změnu politiky, ani výrazný posun v komunikaci, jako tomu bylo v případě ECB minulý týden. V pátek se dočkáme velmi důležité říjnové zprávy z amerického trhu práce, kde se v poslední době objevuje jen málo známek oslabení. Klíčové údaje budou k dispozici také v eurozóně, kde v úterý vyjde zpráva o HDP za třetí čtvrtletí a také zpráva o inflaci za říjen. V neposlední řadě se ve čtvrtek bude konat i listopadové zasedání ČNB a Bank of England.

Potenciálním hybatelem trhu bude také středeční čtvrtletní zpráva o refundaci amerického ministerstva financí, která oznámí, kolik dlouhodobého dluhu bude odprodáno v následujících třech měsících. Tato zpráva neměla v minulosti až takovou váhu, ale nyní se stala poměrně důležitou, protože se trhy obávají veřejného dluhu, který je třeba prodat stále skeptičtějšímu trhu. Předchozí zpráva o vrácení dluhopisů vyvolala celosvětovou vlnu dluhopisových transakcí, takže tradeři budou tuto zprávu bedlivě sledovat.

CZK

Česká koruna, vzhledem k absenci z našeho pohledu důležitých makroekonomických čísel, zůstala v uplynulém týdnu vůči euru stabilní. Je možné, že po klidu před bouří přichází samotná bouře. V nejbližších dnech se dočkáme nejen cenných makroekonomických dat, jako je říjnové saldo rozpočtu a kompozitní PMI (oba čtvrtek), klíčová publikace HDP za 3. čtvrtletí (úterý), ale hlavně rozhodnutí České národní banky (čtvrtek), která může být v pokušení snížit úrokové sazby (poprvé v současném cyklu). Předpovědi ekonomů jsou mixem mezi snížením sazeb o 25 b.b. a neděláním ničeho. My se přikláníme ke snížení sazeb, ale domníváme se, že klíčovou reakci trhů mohou způsobit podzimní projekce inflace a HDP.

 

EUR

Poté, co indexy PMI podnikatelské aktivity za říjen vykázaly další pokles, nemohla ECB na svém zasedání minulý týden udělat nic jiného, než zůstat v klidu a ponechat sazby beze změny. Prezidentka Lagardeová se držela scénáře, uznala oslabení ekonomiky eurozóny a uvedla, že geopolitická rizika by mohla omezit růst. Rada guvernérů si ponechala otevřené možnosti dalšího zvýšení sazeb, ačkoli trhy nevěří, že k němu dojde, a nyní počítají s prvním snížením sazeb v dubnu příštího roku.

Tento týden se pro euro dočkáme řady důležitých dat. Očekává se, že HDP eurozóny za třetí čtvrtletí bude v úterý zveřejněn přesně na úrovni 0 %. Pokud jde o inflaci, očekává se další pokles jádrové inflace na 4,2 %. Tato čísla by znamenala částečnou úlevu pro ECB a zpětně by ospravedlnila její rozhodnutí ponechat sazby beze změny. Pokud se tyto předpovědi naplní, mohli bychom být svědky mírné úlevný pro euro.

 

USD

Americký dolar se nadále potýká s podporou rychle rostoucí ekonomiky a vyšších dlouhodobých sazeb a s tlakem na pokles v důsledku vysokého ocenění, které již do značné míry zohledňuje převahu USA nad zbytkem světa. Silné čtení HDP za 3. čtvrtletí z minulého týdne tuto rostoucí mezeru ve výstupech dokonale ilustruje, neboť nejenže meziroční tempo růstu ve výši 4,9 % výrazně překonalo očekávání, ale zároveň se jednalo o nejsilnější tempo expanze od konce roku 2021. To je za daných okolností docela pozoruhodný výsledek.

 

Graf 1: Meziroční tempo růstu HDP v USA (2021-2023)

Zdroj: LSEG Datastream, Datum: 30. 10. 2023.

Oznámení Federálního rezervního systému z tohoto týdne pravděpodobně status quo podstatně nezmění. FED prozatím ukončil zvyšování sazeb, ale měl by je ponechat na současné úrovni i v roce 2024. To může ve středu zdůraznit předseda Powell, který by mohl opět zatlačit na možnost brzkého snížení sazeb. Koncem týdne by měla nejnovější zpráva o nezaměstnanosti potvrdit zprávu z vysokofrekvenčního ukazatele, že americká ekonomika nadále překvapivě dobře snáší vysoké sazby.

SDÍLEJTE