Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Posílení komoditních měn na volatilních trzích

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

10 října 2022

Autor
Tomáš Kudla

Obchodní ředitel pro Českou a Slovenskou republiku

Volatilita se na finanční trhy po skončení inflačního postcovidového období vrátila se vší silou.

R
iziková aktiva a většina hlavních měn zakončila týden nedaleko místa, kde ho začaly, což však maskuje zuřivý růst v první polovině týdne, po němž následovaly prudké poklesy až do pátečního závěru obchodování. Zpráva z amerického trhu práce nevykazovala žádné známky uvolnění a potvrdila argumenty pro zvýšení sazeb o 75 bazických bodů na příštím zasedání Fedu, čímž rozbila naděje investorů na obrat Fedu k pomalejšímu zvyšování sazeb. Hlavní výjimkou z tohoto trendu byly trhy s energiemi, které podpořilo rozhodnutí OPEC o snížení produkce, a komoditní měny obecně v čele s brazilským realem a chilským pesem, přičemž prvnímu z nich pomohl překvapivě silný výsledek Bolsonara v prvním kole prezidentských voleb.

Tento týden se dočkáme naprosto zásadní inflační zprávy ve Spojených státech. Očekává se, že hlavní čtvrteční zpráva o indexu spotřebitelských cen vykáže pokles celkového indexu, ale nárůst jádrového indexu. Konsenzuální odhady inflace se však letos ukázaly jako neobvykle nepřesné a překvapení v obou směrech bude mít pravděpodobně nadměrný dopad na obchodování s měnami. Klíčový by měl být také růst cen výrobců a inflační očekávání k následujícímu datu. Prozatím jde především o americkou inflaci a rozsah a rychlost zvyšování sazeb Fedu, které je nutné ke zkrocení této inflace.

Graf 1: Výkonnost měn G10 vůči USD (týdenní)

Zdroj: Refinitiv Datastream; Datum: 10.10.2022

CZK

Obchodování s českou korunou bylo minulý týden relativně klidné a měna do značné míry kopírovala vývoj eura, a to i přes několik domácích makroekonomických dat. Celkově byly zprávy z minulého týdne spíše smíšené. Maloobchodní tržby v srpnu opět klesly, stejně jako výrobní index PMI, který se propadl na 44,7 bodů, což je nejnižší hodnota od května 2020. Na druhou stranu přineslo povzbuzení zvýšení průmyslové výroby (i když celkový výhled je poměrně slabý) a ČNB zřejmě oprávněně přesouvá část své pozornosti na podporu růstového výhledu.

Toto úterý budou investoři pozorně sledovat údaje o české inflaci. Ekonomové očekávají mírné zpomalení dynamiky inflace (+0,2 % m/m z +0,4 %), což by dále ospravedlnilo rozhodnutí ČNB pozastavit cyklus zpřísňování měnové politiky.

EUR

Evropské předběžné i tržní ukazatele nadále odpovídají buď stagnaci, nebo mělkému poklesu, ale podotýkáme, že v průběhu energetické krize došlo ke skutečné lavině nových státních výdajových balíčků na podporu domácností i podniků. Ačkoli dlouhodobý dopad na inflaci ECB nepotěší, zdá se nám, že některé z nejhrozivějších prognóz tuto fiskální štědrost nezohledňují.

Prozatím se euro nadále obchoduje v souladu s rizikovými aktivy zaměřenými téměř výhradně na jestřábí postoj Fedu a vzhledem k tomu, že tento týden nepřišlo z eurozóny mnoho významných zpráv, očekáváme, že tento vývoj vydrží.

USD

Otázku, zda příští zvýšení úrokových sazeb Federálního rezervního systému bude o 50 nebo 75 bazických bodů, definitivně rozsekly údaje o nezaměstnanosti za září. Zpráva z trhu práce ukázala zdravou tvorbu pracovních míst, rekordně nízkou nezaměstnanost a žádné známky oslabování navzdory dosavadnímu výraznému zpřísnění měnové politiky v tomto roce. V méně důležitých číslech, jako jsou volná pracovní místa a týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti, se sice objevily určité známky zhoršení, ale zdaleka ne takové, aby Fed zůstal v klidu.

Tento týden se očekává, že zpráva o indexu spotřebitelských cen vykáže mírný pokles celkové inflace v důsledku poklesu cen energií. Klíčový však bude jádrový index, kde méně volatilnější složky inflace, jako je bydlení, nyní vykazují nárůst ve vysokých jednociferných číslech a očekáváme, že se tento klíčový index udrží vysoko nad 6 %.

Graf 2: Mzdy mimo zemědělský sektor v USA (2021 – 2022)

Zdroj: Refinitiv Datastream; Datum: 10.10.2022

SDÍLEJTE