Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Posilování amerického dolaru pokračuje díky tzv. jestřábí pauze FEDu

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

25 září 2023

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Pokračující jestřábí styl komunikace FEDu, který naznačoval, že FOMC by mohl dále zvyšovat sazby a že se snižováním sazeb nespěchá, ovlivnil očekávané úrokové sazby po celém světě směrem nahoru.

K
líčová desetiletá sazba amerických státních dluhopisů prorazila na nová několikaletá maxima. Riziková aktiva po celém světě se propadla, akcie a komodity klesly a úvěrové spready se rozšířily. Dopad na měnové trhy byl smíšený. Dolar většinou rostl, ale tradiční měny bezpečných přístavů jako švýcarský frank a japonský jen klopýtaly v důsledku holubičích přístupů jejich centrálních bank. Nedařilo se ani libře poté, co Bank of England nečekaně hlasovala pro zachování úrokových sazeb beze změny, a to po překvapivém vynechání srpnové zprávy o inflaci ve Spojeném království.

Po skončení hlavních zářijových zasedání centrálních bank se nyní pozornost přesouvá opět k ekonomickým údajům. Měnová politika se stala nejistá a nepředvídatelná více než v roce 2021. Centrální banky doufají, že současná úroveň sazeb je dostatečná k tomu, aby se inflace dostala na trvalou trajektorii poklesu. Údaje o inflaci jsou proto nyní velmi důležité. Nejkritičtějším údajem tohoto týdne je předběžná zářijová zpráva o spotřebitelských cenách v eurozóně, následovaná srpnovou zprávou o PCE inflaci ze Spojených států. Obě budou zveřejněny v pátek.

CZK

Česká koruna se začala více prosazovat. Podařilo se jí zakončit týden vůči euru výrazně silněji. Na začátku minulého týdne koruně pomohl guvernér ČNB Michl, který se postavil proti tržnímu očekávání snížení sazeb. Dluhopisové sazby se před koncem týdne vyškrábaly výše, což koruně umožnilo udržet si své zisky.

Tento týden se trhy zaměří na středeční zasedání ČNB. Snížení sazeb se zdá být velmi nepravděpodobné, zejména po nedávných komentářích guvernéra Michla. Pozornost se proto bude soustředit na komunikaci. Trhy stále počítají s minimálně jedním snížením sazeb do konce roku, a proto středeční zasedání bude důležité pro její další vývoj.

 

EUR

Euro vůči americkému dolaru minulý týden opět ztratilo, ale tempo poklesu se alespoň zpomaluje a euro možná našlo dno kolem 1,06 USD. Kontrast mezi dynamicky se rozvíjející americkou ekonomikou a stagnující evropskou ekonomikou a pesimismus ohledně hospodářského oživení v Číně představují pro společnou měnu silná rizika. Domníváme se však, že současné úrovně měny již oceňují dosti chmurný scénář, a čínské ekonomické údaje začínají pozitivně překvapovat.

Tento týden bude pro euro klíčová předběžná zpráva o inflaci. Trhy očekávají výrazný pokles jak celkového, tak jádrového čísla. Jakékoli zklamání by pravděpodobně podnítilo silné posílení eura, protože očekávání dalšího zvyšování cen je započteno. Před pondělními údaji o inflaci vystoupí prezidentka ECB Lagardeová, i když je nepravděpodobné, že by zmínila něco jiného než na posledním zasedání Rady guvernérů.

 

USD

Federální rezervní systém minulý týden upustil od zvýšení úrokových sazeb, jak se všeobecně očekávalo, i když to vynahradil tím, že v „dot plot” grafu revidoval svá očekávání budoucí úrovně úrokových sazeb výrazně směrem nahoru. Medián pro rok 2023 se oproti červnovým projekcím nezměnil a nadále počítá s jedním dalším zvýšením sazeb v tomto roce, zatímco prognózy pro roky 2024 a 2025 byly posunuty o 0,5 procentního bodu nahoru. To trhům vysílá jasný signál, že inflace zdaleka není překonána, zejména vzhledem k síle americké ekonomiky, a že sazby budou muset zůstat na vysoké úrovni déle, než se dříve předpokládalo.

Graf 1: Dot plot graf FOMC [září 2023].

Zdroj: LSEG Datastream, Datum: 25. září 2023

Zpráva o spotřebitelské inflaci ze začátku měsíce naznačila, že inflace není zcela pod kontrolou. Velmi důležitá bude páteční zpráva o inflaci PCE, která je FEDem preferovaným ukazatelem. Trhy očekávají další utlumené číslo, které by mělo rozptýlit obavy z dalšího zvyšování sazeb FEDu a možná prozatím omezit dolarové posilování.

SDÍLEJTE