Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Posilování amerického dolaru se zastavilo, i přes jestřábí FED

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

8 listopadu 2022

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Volatilita měnových trhů nadále roste a objevují se známky toho, že rallye dolaru dochází dech.

F
ederální rezervní systém předvedl výrazné zvýšení sazeb a předal jestřábí poselství. Mezitím si ostatní centrální banky začínají dělat starosti s dopadem vyšších sazeb na jejich příslušné ekonomiky. Dolar se však nedokázal zotavit a oslabil vůči většině měn G10. Výjimkou byla libra, kterou ochromila holubičí Bank of England. Hvězdou týdne a také dosavadního roku byl nepochybně brazilský real, náš favorit.

Pozornost se nyní obrací ke kritické zprávě o říjnové inflaci CPI z USA (čtvrtek). Celkové ceny budou pravděpodobně dále klesat, protože ceny energií se budou nadále zmírňovat. Klíčová bude opět jádrová inflace. Kromě ekonomických zpráv bude důležité zjistit, zda Čína skutečně uvolňuje své kovidové restrikce. V průběhu psaní tohoto článku se objevují náznaky, že loňské oživení čínských aktiv mohlo být předčasné.

CZK

Koruna dnes vůči euru posílila na nejsilnější pozici od srpna a podpořila tak zisky z minulého týdne. Část tohoto posílení lze přičíst mírně jestřábí ČNB z minulého týdne. Tento krok je však do značné míry v souladu s posuny na širším trhu: většina evropských, regionálních a měn rozvíjejících se trhů vykazuje zisky.

Zasedání ČNB podle očekávání nepřineslo změnu úrokových sazeb. Nové prognózy ČNB však ukázaly mnohem vyšší sazby (PRIBOR 3M) než předchozí, což vzbuzuje naději, že centrální banka nebude se snižováním sazeb spěchat – nebo bude v roce 2023 přistupovat jen k pozvolným úpravám. Bankovní rada také zmínila pokračující ochotu intervenovat na devizovém trhu a guvernér Michl naznačili, že rozhodování rady v prosinci se bude ubírat mezi zvýšením sazeb a jejich ponecháním na aktuální úrovni. Myslíme si ale, že zvýšení sazeb je nepravděpodobné.

Kromě ČNB stojí za zmínku také zveřejnění HDP za třetí čtvrtletí minulého týdne, protože bylo znepokojivé: ekonomika se mezičtvrtletně propadla (-0,4 %) a meziroční expanze výrazně zpomalila na 1,6 % z 3,7 %. Tento týden bude pozornost věnována inflaci za říjen (čtvrtek).

EUR

Další měsíc, další zpráva o inflaci z eurozóny. Ten přišel jen pár dní po zmatečném pokusu o holubičí osklon dosavadní politiky ECB na jejím zasedání minulý týden, čímž přispěl k rostoucí propasti v důvěryhodnosti této instituce. Kromě dvouciferné celkové inflace se i nadále zvyšuje jádrová inflace.

Obrázek 1: Míra inflace v eurozóně (2013–2022)

Zdroj: Refinitiv Datastream; Datum: 07.11.2022

Pozitivní je, že nejhorší obavy ze zimní energetické krize mizí. Na druhou stranu, pondělní brzké ranní zprávy z Asie naznačují, že naděje na zmírnění čínských karanténních opatření mohly být předčasné, a proto se oživení evropského vývozu do Číny může ještě zpozdit. Hlavní událostí tohoto týdne v eurozóně bude řada oficiálních projevů ECB, včetně prezidentky Lagardeové.

USD

Méně podstatné údaje v USA z trhu s bydlením, spotřebitelská důvěra a objednávky zboží dlouhodobé spotřeby naznačovaly, že zvýšení Fedu konečně začíná mít vliv. Slabé zisky technologických společností také přispěly k pocitu, že se alespoň v krátkodobém horizontu dostáváme do klíčového bodu, a že Fed může brzy začít uvolňovat monetární politiku. Klíčový však zůstává trh práce, kde zatím nejsou patrné žádné známky uvolňování.

Obrázek 2: Mzdy v USA (2021–2022)

Zdroj: Refinitiv Datastream; Datum: 07.11.2022

Očekává se, že zpráva o inflaci z tohoto týdne ukáže další zmírnění hlavních ročních cenových tlaků v důsledku nižších nákladů na energii. Klíčový však bude tzv. bazický index, který nezahrnuje složky potravin a energie. Fed potřebuje vidět klesající trend v těchto číslech, než bude moci pomýšlet na pozastavení zvyšování úrokových sazeb, a je nepravděpodobné, že to v této zprávě již nastane.

SDÍLEJTE