Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Posilování amerického dolaru zpomaluje navzdory vyšším výnosům státních dluhopisů

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

25 října 2022

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Na devizových trzích převládá pocit, že posilování dolaru prozatím končí.

V
ýnosy amerických státních dluhopisů a očekávání zvýšení sazeb vzrostly na nová rekordní maxima, ale dolar to již nepodpořilo. Dokonce skončil týden poklesem vůči všem ostatním měnám G10. Úrokové sazby ve světě nyní poměrně těsně sledují ty americké a trhy možná docházejí k závěru, že přecenily šance na energetickou krizi v Evropě, což velmi drahému dolaru tvoří vrásky. Zvláštní zmínku si zaslouží náš oblíbený brazilský real, nejsilnější měna týdne a zároveň nejvýkonnější měna roku.

Tento týden se ve čtvrtek koná klíčové říjnové zasedání ECB. Trhy, konsenzus prognostiků i my očekáváme další výrazné zvýšení o 75 b. b. (0,75%), ale klíčová by měla být komunikace prezidentky Lagardeové na tiskové konferenci. Důležitou zprávou tohoto týdne byl také pondělní index PMI podnikatelské aktivity, který vyšel pod očekáváním trhu. Klíčová zpráva o PCE inflaci v USA uzavře v pátek nabitý týden. Jedná se pravděpodobně o inflační číslo, kterému Federální rezervní systém věnuje největší pozornost.

CZK

Koruně se podařilo zvrátit předchozí oslabení a připojila se ke svým souputníkům a vůči hlavním měnám posílila. Zdá se, že jí pomohl slabší americký dolar a dobrá nálada podpořená klesajícími cenami plynu.

Na rozdíl od sousedního Polska růst cen výrobců v Česku překvapil směrem vzhůru a podobal se německému vývoji. Ceny výrobců v září vzrostly o 25,8 %, což je více než 25,2 % v předchozím měsíci. Také dynamika byla poměrně silná – meziměsíční nárůst činil 1,2 %. To sice příliš nemění výhled, ale přesto to není to, co bychom chtěli vidět.

Po zveřejnění klíčových údajů o inflaci se pozornost pomalu obrací k nadcházejícímu zasedání ČNB, které se uskuteční příští týden. To bude mimořádně důležité, neboť banka představí sadu nových ekonomických prognóz. Ačkoli se zdá, že hlasy některých jestřábů jsou stále hlasitější a rizika pro ekonomickou situaci méně výrazná v důsledku poklesu cen plynu, nejpravděpodobnějším scénářem je podle nás ponechání sazeb beze změny.

Tento týden vypadá český ekonomický kalendář z velké části prázdný. Zaměříme se proto především na zprávy zvenčí.

EUR

Tento týden se pro euro stává kritickým. Kromě čtvrtečního zasedání ECB se pozornost soustředila na údaje o indexu PMI, které byly zveřejněny včera. Údaje lehce předčily již tak poměrně pesimistická očekávání a dále se vzdálily od úrovně 50 oddělující expanzi od kontrakce. Ve skutečnosti výrobní a kompozitní indexy klesly více, než se očekávalo. Nedávný pokles cen energií a mimořádně štědré balíčky státní podpory pro domácnosti a podniky však dávají určitou naději, pokud jde o budoucnost.

Co se týče ECB, kromě očekávaného zvýšení sazeb o 75 b. b. se od Lagardeové možná dočkáme dalšího vyjasnění, jakou očekává centrální banka konečnou sazbu. Ta se podle současných tržních cen pohybuje hluboko pod 3 %, což nám připadá nerealisticky nízké. Očekávání se tedy posouvá směrem k rozumnější úrovni a euro by mohlo získat určitou podporu.

USD

Tržní očekávání ohledně konečné úrokové sazby Federálního rezervního systému (tj. úrovně, na které se očekává alespoň pozastavení cyklu zvyšování úrokových sazeb) překonala minulý týden (navzdory nedostatku makroekonomických zpráv) úroveň 5%. Daly a Evans byli prvními představiteli Fedu, kteři promluvil po prolomení této psychologické úrovně, a zdálo se, že 5% je na jejich vkus příliš vysoká úroveň.

Dalším milníkem tohoto bezprecedentně vysokého cyklu zvyšování sazeb bude páteční zveřejnění zprávy o inflaci osobních spotřebitelských výdajů, tzv. PCE. Pozornost se upíná k jádrovému číslu za tento měsíc, kde se očekává nepřijatelně vysoká meziroční úroveň blížící se 6 %. Překvapivě nízká inflace by mohla mít neúměrně negativní dopad na americký dolar vzhledem ke konsenzu a tržnímu nastavení pro stále silnější americký dolar.

📩  Klikněte zde a přihlaste se k odběru našich nejnovějších informací o trhu, které Vám pomohou orientovat se na neustále se měnících světových měnových trzích. Nebo se podívejte na náš blog a přečtěte si nejnovější přehledy trhu i speciální reporty.

🎙  Můžete také poslouchat náš podcast FX Talk na Spotify nebo Google Podcast.

SDÍLEJTE