Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Posilování dolaru pokračuje, snížení sazeb je méně pravděpodobné

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

23 května 2023

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Americký dolar byl minulý týden opět výrazně silnější a zakončil týden silnější vůči většině svých protějšků.

P
osílení dolaru v minulém týdnu nebylo pravděpodobně způsobeno ničím jiným, než napjatým postojem investorů a vybíráním zisku. Katalyzátory, které stály za jeho růstem v minulém týdnu, byly jasné – tok peněz do bezpečných měn a ustupující šance na změnu politiky Federálního rezervního systému. Údaje z USA vychází poměrně dobře, zatímco členové FOMC nasazují jestřábí tón. To naznačuje, že se snížení sazeb v dohledné době nechystá. Díky tomu si dolar minulý týden připsal zisky vůči všem ostatním měnám skupiny G10, s jedinou výjimkou novozélandského dolaru.

Jednání ve Washingtonu o zvýšení dluhového stropu USA, která byla o víkendu označena za „pozitivní“, nadále pokračovala. Platební neschopnost Spojených států je nadále možná na začátku června. To považujeme za velmi nepravděpodobné. Nejistota pravděpodobně udrží tento týden nízkoriziková aktiva na dobrých hladinách. Pozornost investorů se v nadcházejících dnech zaměří také na řadu důležitých ekonomických údajů, zejména na předběžné květnové indexy PMI zemí G3, které budou zveřejněny v úterý. Očekáváme také zvýšenou volatilitu libry v souvislosti s velmi důležitou zprávou o inflaci ve Velké Británii tuto středu, která by měla ukázat, že cenové tlaky v Británii oslabují.

 

CZK

Česká koruna zažila další obtížné dny, ale tentokrát nebyla nejhorší regionální měnou. Přesto EUR/CZK zakončila týden v blízkosti úrovně 23,8, tedy nejvýše od března. Koruna stejně jako většina ostatních v měn rozvíjejících se trhů, podlehla síle dolaru. Projev guvernéra Michla z počátku týdne, kde zmínil, že strategií ČNB je držet sazby „déle nahoře“, a pochválil sílu koruny. Měnu tím však příliš nepodpořil.

Jediným hodnotným ekonomickým údajem z Česka v minulém týdnu bylo dubnové číslo indexu cen výrobců, které překvapilo směrem dolů a kleslo na 6,4 %, což je nejnižší úroveň od poloviny roku 2021. Ještě výraznější byla meziměsíční změna indexu o -1,2 %, což je největší pokles od začátku roku 2016. To přispívá k argumentu o dezinflaci, ačkoli se zdá, že globální vývoj cen sazeb brání jejich očekávání v poklesu. Tento týden toho kromě údajů o sentimentu za květen, které budou zveřejněny ve středu, mnoho na programu není. Pro korunu budou pravděpodobně klíčové zahraniční zprávy.

 

EUR

Euro bylo minulý týden do značné míry vydáno na milost a nemilost náladě vůči dolaru, zejména poté, co nejnovější údaje o HDP a inflaci v eurozóně dopadly téměř v souladu s odhady. Prezidentka ECB Lagardeová se během svého veřejného vystoupení minulý týden měnové politiky nedotkla, ačkoli její kolega z Rady guvernérů De Guindos tvrdil, že banka má stále prostor pro zvyšování sazeb, i když většinu zpřísňování už má za sebou.

Nacházíme se uprostřed relativně klidného období ekonomických zpráv ze společného bloku. Úterní ranní indexy PMI budou bedlivě sledovány kvůli známkám pokračující odolnosti podnikatelské aktivity, ačkoli jiných údajů než těchto je spíše poskrovnu. Na rozdíl od FEDu má ECB před sebou ještě kus cesty, než bude moci svůj cyklus zvyšování sazeb ukončit. Očekáváme, že to před dalším zasedáním v červnu, které téměř jistě přinese další zvýšení sazeb o 25 bazických bodů, ECB uzná.

 

USD

Jak již bylo zmíněno, převážně silné ekonomické údaje z USA, včetně poklesu počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti a oživení maloobchodních tržeb, a některé jestřábí komentáře členů Federálního rezervního systému udržely v uplynulém týdnu dolar v dobré kondici. Předseda FOMC Powell v pátek pronesl několik poměrně smíšených poznámek. Zdálo se, že potvrdil plány banky pozastavit cyklus zpřísňování sazeb na červnovém zasedání, ale zároveň se zdánlivě ohradil proti tržnímu očekávání ohledně snížení sazeb a varoval, že neschopnost snížit inflaci by vedla k dalším bolestem pro americkou ekonomiku.

Investoři na tyto převážně jestřábí výroky reagovali utlumením svých očekávání ve prospěch obratu v politice FEDu, přičemž futures kontrakty nyní vidí snížení sazeb do konce roku pouze na 45 bazických bodů, což je méně než 80 bazických bodů před týdnem. Zápis z posledního zasedání FOMC bude zveřejněn ve středu večer. Pokud zde nedojde k žádným šokujícím odhalením, předpokládáme, že aktivita dolaru může být řízena především zprávami o probíhajících diskusích ve Washingtonu.

 

Obrázek 1: Maloobchodní tržby v USA (2022 – 2023)

Datum: 22. 5. 2023

SDÍLEJTE