Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Posilování dolaru pokračuje, trhy se stále vyrovnávají s vyššími sazbami v USA

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

29 srpna 2023

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Každoroční konference centrálních bankéřů v Jackson Hole nepřinesla téměř žádná překvapení. Federální rezervní systém není přesvědčen (tak jako trhy), že by inflace byla překonána, a sazby pravděpodobně zůstanou delší dobu na nebo nad úrovní 5 %.

N
aproti tomu Evropská centrální banka se ocitla mezi dvěma mlýnskými kameny. Hlavní ukazatele ekonomické aktivity oslabují, ačkoli zatím existuje jen málo známek toho, že by klíčový ukazatel jádrové inflace měl dezinflační trend. Podporován očekáváním, že sazby v USA zůstanou vyšší po delší dobu a útěky investorů do konzervativnějších zemí vyvolanými přetrvávajícími obavami o stav čínského hospodářského oživení, se dolar v uplynulém měsíci odrazil od všech ostatních měn skupiny G10. Měny rozvíjejících se trhů v poslední době také překvapily, i když minulý týden předvedly silnější výkon zejména komoditní měny v důsledku rostoucích cen komodit.

Tento týden by měl kalendář nabitý daty na obou stranách Atlantiku setřást z měnových trhů zbývající letní letargii. Ve čtvrtek jsou k dispozici dvě klíčová inflační čísla: srpnová zpráva o CPI v eurozóně a poněkud opožděná, ale stále důležitá zpráva o červencové PCE inflaci v USA. V pátek se pak ze Spojených státech dozvíme čísla ohledně zaměstnanosti, kdy se všechny oči upírají na údaje o růstu mezd.

 

Graf 1: Sledování výkonnosti měnového trhu G10 [v USD] (1 týden)

Zdroj: Datum: 29.08.2023

 

CZK

Česká koruna byla v poslední době na ústupu, ale podlehla jen velmi omezenému oslabení vůči euru a EUR/CZK se aktuálně obchoduje kolem úrovně 24,10. Stejně jako její protějšky trpí koruna slabším sentimentem, protože se zvyšují obavy o globální růst a kurz EUR/USD klesá. Nedávný tok zpráv z Česka byl spíše tlumený. Růst HDP byl ve druhém čtvrtletí revidován mírně nahoru, z -0,6 % na -0,4 % meziročně. V mezičtvrtletním vyjádření ekonomika mírně vzrostla, a to o 0,1 %. Tempo expanze rozhodně není silné, ale je o něco robustnější, než očekávala letní prognóza ČNB, a banka věří, že se „viditelný růst“ vrátí ve druhé polovině roku.

Později budeme sledovat PMI ve zpracovatelském průmyslu, který vyjde v pátek. V červenci údaje překvapily k lepšímu, nicméně stále zůstávají velmi slabé a ve skutečnosti se index pohybuje v blízkosti úrovní, které jsme viděli v covidu během léta 2020. Koruna však bude reagovat spíše na zprávy zvenčí.

 

EUR

Ekonomické údaje z eurozóny z minulého týdne zvýšily tlak na ECB, aby ukončila cyklus zvyšování sazeb dříve, než se potvrdí, že je jádrová inflace je na sestupu. Srpnové indexy PMI byly v eurozóně ještě horší než ve Spojeném království. Jak index služeb, tak index výroby nyní vychází pod klíčovou úrovní 50, což představuje pokles, přičemž souhrnný index se pohybuje na úrovni 47,0, což je nejnižší úroveň od prvních pandemických výluk.
 

Prezidentka ECB Lagardeová se na konferenci v Jackson Hole úzkostlivě vyhýbala jakýmkoli předběžným závazkům pro zářijové zasedání. Trhy zůstávají v napětí z možnosti zářijového zvýšení úrokových sazeb, neboť poslední údaje naznačují, že by mohlo dojít k pauze ve zvyšování. Klíčová zpráva o inflaci za srpen, která bude zveřejněna tento týden, pravděpodobně zpečetí rozhodnutí tak či onak a její dopad na obchodování s eurem by měl být významný.

 

Graf 2: Indexy PMI v eurozóně (2020-2023)

Datum: 29.08.2023

 

USD

Zdá se, že americká ekonomika se výrazně odlišuje od ekonomik na druhé straně Atlantiku a namísto zpomalení na konci cyklu zažívá zrychlení. Maloobchodní tržby prudce rostou, stejně jako průmyslová výroba, a trh práce téměř vůbec neoslabil. Federální rezervní systém nadále vyznívá spíše jestřábím tónem, a i když jsme možná jedno zvýšení od konce cyklu, nebo už tam jsme, očekáváme, že bude trvat dlouho, než se dočkáme snížení sazeb, zejména vzhledem k omezenému prostoru pro fiskální uvolňování.
 

Zpráva z amerického trhu práce z tohoto týdne by měla nadále ukazovat ekonomiku na úrovni plné zaměstnanosti, která konečně přináší zaměstnancům smysluplný růst reálných mezd. Ekonomové počítají se zmírněním čistého počtu nově vytvořených pracovních míst ze 187 tis. na 170 tis. a očekává se, že průměrný přírůstek hodinového výdělku zůstane meziročně beze změny na úrovni 4,4 %.

SDÍLEJTE