Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Prudký nárůst výnosů amerických státních dluhopisů posiluje dolar

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

8 srpna 2023

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Znepokojivý nárůst výnosů amerických státních dluhopisů, zejména těch dlouhodobých, nadále brzdil výkonnost evropských měn i měn rozvíjejících se trhů.

T
rh se možná příliš spokojil s pohybem dolaru směrem dolů poté, co FED naznačil, že možná skončil se zvyšováním sazeb. Dolarové pozice spekulující na oslabení jsou napjaté a oblíbené letošní devizové obchody (předpokládané stoupající rozvíjející se trhy, posilující euro a klesající dolar) zažívají těžké časy. Na vině je snížení úvěrového ratingu USA agenturou Fitch, ačkoli jsme velmi skeptičtí k tomu, že by tato jediná zpráva skutečně významně změnila nejvíce analyzovanou ekonomiku a trh na světě.

Relativně nenáročnému týdnu, co se nových makroekonomických dat týče, dominuje zpráva o červencové inflaci v USA, která vyjde ve čtvrtek. Výkyvů amerických výnosů směrem vzhůru (přičemž sazby zbytku světa je jako obvykle následují) se nám zatím zdají jako technický jev, který nesouvisí s dobrými zprávami, které jsme o americké inflaci dostali. Červencová zpráva a její potenciální potvrzení dezinflačního trendu v USA tak nabývá na důležitosti. Prázdninové trhy, na kterých se v letních měsících moc neděje, mohou po zveřejnění zprávy o inflaci způsobit velké pohyby na trzích.

CZK

Klidné obchodování s korunou v prvních dnech týdne bylo ve čtvrtek rázně ukončeno, když investoři reagovali na signály ze zasedání České národní banky. Ačkoli si banka dlouho udržovala jestřábí tón, nyní se zdá, že se posouvá směrem k uvolnění měnové politiky. Na rozdíl od předchozích zasedání tentokrát pro zvýšení sazeb nehlasoval žádný odpůrce. Zajímavé je, že banka také formálně ukončila intervenční režim (ačkoli od října na podporu koruny neintervenovala) a obnovila program prodeje části výnosů ze svých devizových rezerv. Spolu s úpravou prohlášení banky, které již nenaznačuje možnost zvýšení sazeb, to naznačuje, že si banka připravuje půdu pro uvolnění politiky. Nelze však říci, že by ČNB byla jednoznačně holubičí. Guvernér Michl se ohradil proti přehnané interpretaci změny intervenčního režimu, potvrdil, že bankovní rada o snížení sazeb nejednala, a uvedl, že všechny možnosti – včetně zvýšení sazeb – jsou na pořadu dne. Prohlášení banky také obsahovalo mírný odstup od stanovování cen sazeb a naznačilo, že očekávání ohledně tempa snižování „se nemusí naplnit“.

 

Obrázek 1: EUR/CZK (2022-2023)

Zdroj: Bloomberg, Datum: 07.08.2023

 

Za zmínku stojí také to, že banka zveřejnila své aktualizované makroekonomické předpovědi. Oproti předchozí prognóze nyní počítá se slabším růstem, vyššími sazbami a slabší korunou v období 2023-2024. Prognóza inflace se příliš nezměnila, pouze byla provedena drobná úprava směrem dolů na hodnotu pro rok 2023 (11 % oproti 11,2 %). Důležité je, že bankovní rada diskutovala dva scénáře odchylující se od základní predikce, podle níž by sazby měly být vyšší – a jak potvrdil pan Michl, většina členů se k nim přiklání. To naznačuje, že bankovní rada zcela neztratila svůj jestřábí postoj.

S ohledem na smíšené vyznění nedávného zasedání se domníváme, že se bankovní rada snaží směřovat k uvolnění měnové politiky, aniž by příliš rozbouřila trh. Soudě podle reakce trhu se to příliš nepodařilo, přesto pro nás rozsah výprodeje korun zůstává trochu záhadou. Nadále se domníváme, že snižování sazeb je za rohem, a byli bychom překvapeni, kdyby banka nezačala s uvolňováním nejpozději v listopadu. Do budoucna budeme sledovat především údaje o CPI, které vyjdou ve čtvrtek a které by měly ukázat další pokles inflace v červenci.

 

EUR

ECB obdržela smíšené zprávy o HDP za druhé čtvrtletí a červencové předběžné inflaci. Zpráva o HDP ukázala, že ekonomika se za tři měsíce dostala z technické recese, i když růst je i tak poměrně slabý. Zpráva o inflaci mezitím nevykázala žádné známky dezinflačního trendu, alespoň v případě jádrového subindexu, který mírně překonal očekávání a zůstává jen těsně pod rekordními hodnotami.

 

Obrázek 2: Tempo růstu HDP eurozóny (2021-2023)

Zdroj: Refinitiv Datastream, datum: 07.08.2023

 

Euro nadále zůstává závislé na politice Evropské centrální banky, která je nyní sama závislá na budoucích ekonomických údajích. Není nám jasné, jak bude vyřešena na jedné straně slabá aktivita v eurozóně a na straně druhé tvrdošíjně vysoká jádrová inflace. Domníváme se ale, že čtvrtletní zpráva o nezaměstnanosti z Německa koncem měsíce a následně údaje z eurozóny v polovině září zde budou mimořádně důležité. Jakékoliv známky dalšího zrychlení výdělků by mohly vyvolat obavy ze mzdově-cenové spirály a podpořit sázky ve prospěch dalšího zpřísnění politiky ECB.

 

USD

Federální rezervní systém obdržel smíšené zprávy z červencové zprávy o nezaměstnanosti v USA. Hlavní číslo bylo v souladu s postupným uvolňováním amerického trhu práce, neboť počet nových pracovních míst se snížil pod 200 tis. a již druhý měsíc po sobě nesplnila očekávání (po čtrnácti po sobě jdoucích pozitivních překvapeních). Na druhé straně nezaměstnanost zůstala blízko rekordních minim a nečekaně klesla zpět na 3,5 %, zatímco růst mezd, což je důležitější, překvapil směrem vzhůru.
Větší význam než zpráva o nezaměstnanosti z minulého týdne budou mít pro FED čtvrteční údaje o inflaci. Trhy se domnívají, že důležité číslo měsíční jádrové inflace bude v souladu s nedávným dezinflačním trendem a vyjde na úrovni odpovídající 2-3% meziroční inflaci. Zklamání by mohlo vyvolat značnou volatilitu vzhledem ke křehkému technickému stavu, v němž se trh dluhopisů zřejmě nachází.

 

Obrázek 3: Mzdy mimo zemědělský sektor v USA (2022-2023)

Zdroj: Refinitiv Datastream, datum: 07.08.2023

SDÍLEJTE