Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Reakce na červencové zasedání FOMC: Powell snižuje očekávání zvýšení sazeb

( 3 )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

29 července 2021

Autor
Matthew Ryan

Senior Market Analyst at Ebury. Providing expert currency analysis so small and mid-sized businesses can effectively navigate international markets.

Americký dolar klesá po Powellově vyvrácení očekávaného zvyšování sazeb

S
span style="font-weight: 400;">Středeční zasedání FOMC způsobilo oslabení amerického dolaru. Obchodoval se na nižší úrovni vůči téměř všem ostatním hlavním měnám. Komunikace banky a komentáře z úst předsedy Powella na tiskové konferenci byly spíše smíšené. Powell se nezdál být nijak zvlášť znepokojen nedávným rozšířením delta varianty. Poznamenal, že ekonomické důsledky měly s každou další vlnou viru tendenci být menší a že se tedy dá předpokládat, že tomu tak bude i tentokrát. Powell také bagatelizoval dopad rostoucí inflace v USA. Připustil, že ceny v posledních měsících rostly rychleji, než se očekávalo, i když opět zdůraznil, že inflační skok pravděpodobně odezní a že v reakci na to je třeba trpělivosti.

Obrázek 1: EUR/USD (22.07.21 – 29.07.21)

Zdroj: ČNB: Refinitiv Datastream; Datum: 29.07.2021

Právě Powellových komentářů ohledně úrokových sazeb se trh chytil asi nejvíce a investoři poslali dolar zpět k úrovni 1,19 vůči euru a jeho nejslabší pozici od konce června. Jak jsme předpokládali, vzhledem k přetrvávajícím skrytým nejistotám se domníváme, že tvůrci měnové politiky v USA nebudou nutně spěchat s normalizací měnové politiky. Nyní považujeme za méně pravděpodobné, že se na srpnové konferenci v Jackson Hole dočkáme změny měnové politiky. Možná si budeme muset počkat až do zářijového zasedání FOMC. Na tomto by měl mít Fed mnohem jasnější představu o stavu kvantitativního uvolňování a o povaze nedávného prudkého nárůstu inflace v USA.

Do té doby se však vyhlídky na zvýšení sazeb v USA v dohledné době snižují a pokračující zavádění vakcín po celém světě může v krátkodobém horizontu zatížit dolar, protože vyšší ochota riskovat oslabuje dolar.

📩 Kliknutím zde, se přihlásite k odběru našich aktuálních zpráv o vývoji na trhu, novinkách týkajících se Ebury a o našich produktech.

🎙 Nebo si můžete poslechnout náš podcast Ebury FX Talk s 20-ti minutovými finančními analýzami trhu na SpotifyGoogle PodcastApple Podcast nebo jednoduše kliknutím zde si vyberte svou oblíbenou aplikaci.

SDÍLEJTE