Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Stálý růst amerických dluhopisových výnosů již neovlivňuje dolar

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

24 října 2023

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Americký dolar se minulý týden vůči většině svých měnových protějšků obchodoval v poměrně úzkém rozpětí a skončil níže vůči většině evropských měn s výjimkou libry.

V
šechny pohyby byly mírné, i když je pozoruhodné, že další týden růstu dlouhodobých sazeb v USA opět nedokázal výrazněji posílit dolar. To naznačuje, že dolar již na současných úrovních oceňuje velmi pozitivní scénář pro americkou ekonomiku a vyšší výnosy na mnohem delší dobu. Spolu s napjatými pozicemi obchodníků a rostoucím konsensem se domníváme, že růst amerického dolaru může být od této chvíle omezený.

Tento týden se investoři zaměří především na čtvrteční zasedání Evropské centrální banky. Žádné změny se neočekávají, takže pozornost bude upřena na její komunikaci. Na makroekonomické frontě by mohly trhem zahýbat důležité indexy PMI podnikatelské aktivity. V úterý budou zveřejněny údaje za USA, eurozónu a Spojené království. V Evropě se očekávají pochmurné údaje, které budou kontrastovat se solidnějšími čísly v USA.

Koncem týdne bude v USA zveřejněna zpráva o inflaci PCE, což je Federálním rezervním systémem preferovaný ukazatel spotřebitelských cen. Obchodníci budou také pozorně sledovat vývoj v Izraeli a Palestině, ačkoli dopad krize na finanční trhy obecně, a zejména na měny, byl zatím spíše omezený s mírnými toky do tzv. bezpečných přístavů, například do švýcarského franku.

CZK

Česká koruna minulý týden svým výkonem neohromila, ale dokázala se stabilizovat a dokonce si vůči euru připsala drobné zisky. Navzdory výraznějšímu než očekávanému poklesu inflace PPI (na 0,8 % v září) a potvrzení guvernéra Michla, že snižování sazeb může začít ještě letos, se výnosy dluhopisů minulý týden zvýšily, což byla pro korunu dobrá zpráva.

Graf 1: Inflace PPI v České republice (2020-2023)

Datum: 23. 10. 2023

Tento týden je ekonomický kalendář z Česka z velké části prázdný, pozornost proto bude pravděpodobně upřena především na zprávy zvenčí, včetně těch z amerického dluhopisového trhu a z Blízkého východu.

 

EUR

Stabilizace čínských makroekonomických údajů měla společné měně poskytnout pozitivní pozadí, ale krize na Blízkém východě může být další komplikací pro posilování, především prostřednictvím vyšších cen energií. ECB se musí s těmito stagflačními riziky vypořádat a ve čtvrtek očekáváme, že centrální banka ponechá svou politiku beze změny. Swapové trhy totiž nevidí fakticky žádnou šanci na změnu sazeb a domnívají se, že dalším krokem v oblasti sazeb bude jejich snížení někdy k polovině roku 2024.

Prezidentka Lagardeová bude muset opatrně našlapovat, protože rizika pro růst se podstatně zvýšila, ale jádrová inflace zůstává stále tvrdohlavě vysoká a její klesající trend zůstává velmi nejistý. Pokud Lagardeová vyjádří zvýšené obavy ohledně stavu ekonomiky evropského bloku, pak se euro může ke konci týdne dostat pod nový prodejní tlak. Naopak jakákoliv forma odporu proti tržním očekáváním snížení sazeb by byla pro společnou měnu jednoznačně jestřábí a mohla by vyvolat prudkou rallye ze současných oslabených úrovní.

 

USD

Americká ekonomika se nadále zbavuje vlivu neúnavně rostoucích tržních výnosů z dluhopisů. Navzdory tomu, že výnosy státních dluhopisů se pohybují nad 5 % a sazby hypoték nad 8 %, ekonomické zprávy nadále častěji překvapují pozitivně, včetně zprávy o maloobchodních tržbách za září z minulého týdne. Předseda FOMC Powell během svého projevu minulý týden přednesl smíšený soubor poznámek a po rozkolísaném obchodování byl dopad na dolar spíše neutrální. Powell si sice ponechal otevřené dveře pro další zvyšování sazeb a poznamenal, že politika „není příliš přísná“, zároveň však upozornil na známky ochlazení na trhu práce a dopad vyšších výnosů na zpřísnění finančních podmínek.

Graf 2: Výnosy amerických státních dluhopisů (2022-2023)

Zdroj: LSEG Datastream, datum: 23. 10. 2023

Očekává se, že tento týden bude zveřejněno číslo čtvrtletního růstu HDP v anualizovaném vyjádření nad 4 %, což je v souladu s nominálním růstem HDP kolem 8 %. Rozdíl oproti ekonomikám na druhé straně Atlantiku nemůže být výraznější a je otázkou, do jaké míry se tento rozdíl již odráží jak ve vysoké úrovni dolaru, tak v tržním konsensu ohledně dalšího posilování dolaru.

SDÍLEJTE