Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Sterling září, protože vyhlídky na růst ve Spojeném království se zlepšují

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

30 dubna 2024

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Indexy PMI jsou nejlepším dopředným ukazatelem evropských ekonomik a výsledky z minulého týdne naznačují rychle se zlepšující vyhlídky růstu, zejména v sektoru služeb.

Z
ejména čísla ze Spojeného království překvapila pozitivně a kompozitní index PMI na úrovni 54,0 nyní odpovídá poměrně silnému růstu, který probíhá v ekonomice, jež již dosáhla plné zaměstnanosti. Není překvapením, že libra prudce posílila vůči všem ostatním měnám skupiny G10 s výjimkou australského dolaru. Poraženým týdne byl japonský jen, který klesl o více než 2 %. Bank of Japan se zdála být lhostejná k měně, která se v nominálním vyjádření potápí do hloubky nevídané od počátku 80. let a v inflačně očištěném vyjádření je dokonce nejslabší od 60. let.

Druhá polovina tohoto týdne je nabitá daty a událostmi centrálních bank. Začínáme v úterý předběžnou zprávou eurozóny o růstu za první čtvrtletí. Ve středu pak proběhne květnové zasedání Federálního rezervního systému, na kterém trhy očekávají potvrzení, že červnové snížení sazeb je vyloučeno. Ve čtvrtek se pak dočkáme předběžné zprávy o vývoji inflace CPI v eurozóně za duben a týden završíme v pátek zveřejněním dubnové zprávy o mzdách v USA (tzv. NFP).

CZK

Díky příznivým jestřábím hlasům z ČNB si česká koruna vůči euru připsala další zisky. Pár EUR/CZK se posunul na 25,10, což je nejnižší úroveň za více než měsíc. Viceguvernérka ČNB Zamrazilová naznačila, že by banka mohla tento týden snížit sazby o 25 nebo 50 bazických bodů, přičemž upozornila na rizika spojená s inflací ve službách. Další člen bankovní rady Tomáš Holub rovněž naznačil podporu postupnému snižování sazeb, zatímco guvernér Michl opět zdůraznil opatrnost.

Ostatně i my se domníváme, že čtvrteční urychlení snižování sazeb je nepravděpodobné, a tržní konsenzus se na tom vcelku shoduje. Kromě zasedání ČNB nás tento týden čeká zveřejnění údajů o HDP za 1. čtvrtletí (úterý) a dubnového PMI ve zpracovatelském průmyslu (čtvrtek).

 

USD

Zpráva o HDP za první čtvrtletí v USA byla vším, co Federální rezervní systém nechtěl vidět. Kromě překvapivě silných inflačních tlaků byla silná domácí poptávka kompenzována neuspokojivými výsledky obchodu, což je známka toho, že nadhodnocení dolaru poškozuje konkurenceschopnost USA.

Graf 1: Tempo růstu HDP USA (2021-2024)

Zdroj: LSEG Datastream, datum: 29. 4. 2024

Středeční zasedání FOMC bude těžkou zkouškou komunikačních schopností předsedy Powella. Ačkoli červnové snížení bylo efektivně vyloučeno jak trhy, tak komunikací Fedu, budou se objevovat otázky o vhodnosti jakéhokoli snížení vůbec, a dokonce i o možnosti dalšího zpřísnění s ohledem na oživení inflačních tlaků. Americký dolar již velmi posílil a může mít potíže s dalším růstem, pokud se nezačne počítat s přímým zvýšením, což neočekáváme, pokud inflace nebude nadále překvapovat směrem vzhůru.

 

EUR

Zdravé oživení dubnových indexů PMI podnikatelské aktivity podtrhuje pozitivní trend růstu eurozóny poté, co se ve druhé polovině roku 2023 jen stěží vyhnula technické recesi. Je třeba poznamenat, že celkové číslo vykazuje extrémní dichotomii mezi průmyslovým sektorem, který se propadá hlouběji do recese, a zdravou expanzí sektoru služeb, které nepochybně napomáhá ekonomika v plné zaměstnanosti a zdravé bilance domácností.

Graf 2: Indexy PMI v eurozóně (2021-2024)

Zdroj: LSEG Datastream, datum: 29. 4. 2024

Zdá se, že pozitivní překvapení nestačí k tomu, aby zmařilo závazek ECB snížit úrokové sazby v červnu. Jakékoli následné kroky však budou podmíněny pokračováním oddělování inflace v USA a eurozóně. Toto oddělení bude testováno tento týden, kdy bude ve čtvrtek zveřejněna důležitá předběžná zpráva o inflaci za duben.

SDÍLEJTE