Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Třetí vysoce účinná vakcína je zde

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

24 listopadu 2020

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Jsme svědky pokračujícího poklesu kurzu USD/CZK, který má spíše co do činění se silou koruny než s oslabením dolaru. EUR/USD se drží blízko úrovně 1,19, ale celková volatilita páru zůstává spíše utlumená.

Začátek tohoto týdne přinesl další pozitivní zprávy v oblasti vývoje vakcín, protože vakcína AstraZeneca/Oxford ukázala v lékařských studiích až 70% účinnost. To nemusí být tak působivé jako účinnost vakcíny od Pfizer/BioNTech (95%) nebo Moderna (94,5%), ale stojí za zmínku, že ve skutečnosti výsledky z jedné zkušební skupiny vykazovaly až 90% účinnost. Vakcína má oproti ostatním také určité výhody. Její cena je výrazně nižší a skladování a přeprava je snazší, protože nevyžaduje extrémně nízké teploty.

Zprávy z pandemické fronty byly smíšené, protože se zdá, že nové případy se v klíčových evropských zemích buď stabilizují, nebo klesají, ale v mnoha dalších částech světa, zejména v USA, přibývají. Včerejší údaje PMI potvrdily, že nová omezení týkající se koronaviru vedla ke zhoršení ekonomické situace v eurozóně. Přestože je průmyslová výroba překvapivě odolná a data stále ukazují na expanzi v tomto sektoru, propad služeb v listopadu se ukázal být horší, než se očekávalo. Situace v USA je zcela odlišná, protože indexy výroby i služeb vykázaly neočekávané zlepšení. Jedním z klíčových důvodů rozdílů mezi USA a Evropou je to, že omezující opatření ve Spojených státech jsou mnohem mírnější než na druhé straně Atlantiku, kde tzv. lockdown není výjimkou.

Kromě výše uvedeného stojí za zmínku, že Trump nakonec souhlasil s předáním moci, což vede ke snížení vnímaného politického rizika a podporuje riziková aktiva. Celková volatilita na měnovém trhu je nicméně utlumená, což není překvapující vzhledem k tomu, že jsme vstoupili do týdne Díkůvzdání. Částečně i kvůli tomu se v příštích několika dnech nedočkáme žádných zvlášť důležitých makroekonomických hodnot. Ve středu to mohou být tzv. minutes ze zasedání FOMC a ve čtvrtek zprávy z ECB, ale vzhledem k rychle se měnící pandemické a politické situaci je novější komunikace od rozhodovacích orgánů pravděpodobně mnohem cennější.

 

Koruna stoupá na nejsilnější úroveň od začátku září

 

Po krátkém období stability se kurz EUR/CZK minulý týden a na začátku tohoto týdne ještě mírně snížil. Chování koruny je obecně v souladu s ostatními měnami EM, ale CZK je jednou z nejvýkonnějších měn v regionu.

Pandemická situace v České republice vykazuje další známky zlepšení. Ačkoli poslední pokles počtu případů lze připsat nižšímu testování, vidíme také klesající počet úmrtí. Pozitivní je také pokles aktivních případů na přibližně polovinu od svého vrcholu.

Za zmínku stojí také to, že v pátek sněmovna schválila návrh zákona o snížení daní, jehož jádrem bylo snížení hlavní daně z příjmu z 20,1% na 15%. Daňový balíček v hodnotě kolem 130 mld. Kč (více než 2% HDP) je však kontroverzní a jeho konečná podoba by se tak mohla ještě lišit, protože za jeho úpravu se zasazuje česká ministryně financí Alena Schillerová. Myslíme si, že další uvolňování je dalším vnitřním faktorem pozitivním pro korunu. Přestože rozsah plánovaného uvolnění (při pohledu na strop ve výši 130 mld. Kč) má ohromné rozměry, nijak zvlášť se neobáváme o finance země, protože Česká republika je určitě v lepší pozici pro další uvolnění fiskální politiky než většina zemí EU.

Tento týden nepřinese z České republiky žádné důležité makroekonomické hodnoty. Pozornost by se proto měla zaměřit na budoucnost daňového zákona, pandemický vývoj a vnější zprávy.

SDÍLEJTE