Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Trh přešlapuje na místě z důvodu sice pozitivních dat, ale negativních zpráv o koronaviru

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

14 července 2020

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Minulý týden přinesl pokles na páru USD/CZK, k čemuž přispěl posun EUR/USD směrem nahoru (obr. 1).

Obrázek 1: Kurz USD/CZK a USD/EUR (06.07.20 – 13.07.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 13.07.20

Minulý týden byl docela podobný předchozím dvěma. Na jedné straně investoři dostali z USA některé optimistické zprávy ve formě údajů o obchodní činnosti a trhu práce, které oproti očekávání vykázaly zlepšení, což dalo naději na rychlejší hospodářské oživení. Na druhé straně jim byla znovu připomenuta rizika spojená se současnou globální situací, protože jsme byli zavaleni negativními zprávami z bojové fronty proti koronaviru.

V polovině minulého týdne překročil počet nových denních případů koronaviru v USA hranici 60 tis. Bohužel, rozevírání nůžek mezi počtem nových případů a úmrtími na COVID-19, který jsme viděli dříve, již neplatí, protože po nárůstu onemocnění následoval nárůst každodenních úmrtí. Globální čísla také nevypadají příliš slibně. Zatímco se zdá, že se denní úmrtí ustálilo na přibližně 5 000, počet nových případů se začal blížit čtvrt milionu denně a je zhruba dvakrát vyšší než na začátku června.

Tento týden přinese spoustu makroekonomických dat první a druhé úrovně. Pozornost se také zaměří na měnovou politiku, zejména na zasedání Evropské centrální banky. Vzhledem k tomu, že červnové setkání bylo rušné, nepředpokládáme teď žádné změny měnové politiky banky. Myslíme si, že se investoři místo toho zaměří na sdělení banky ohledně vyhlídek na hospodářské oživení po pandemii. Zprávy z politické oblasti budou také důležité s ohledem na summit EU zaměřený na plán obnovy i dlouhodobější rozpočet EU, který se bude konat později v týdnu.

Ekonomická data České republiky se mění k lepšímu

Česká koruna se pohybovala vůči euru v minulém týdnu jen mírně (viz. Obr. 2).

Obrázek 2: Kurz EUR/CZK (06.07.20 – 13.07.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 13.07.20

Ekonomická data z České republiky zveřejněná minulý týden byla smíšená. Květnová průmyslová produkce zklamala značně, ale maloobchodní tržby klesly méně, než se očekávalo, zejména pokud se podíváme na „základní“(tzv. jádrové) číslo, bez prodeje automobilů – meziročně poklesly pouze o 0,7%. Nejnovější údaje růstu spotřebitelských cen v červnu vykázaly velký neočekávaný nárůst na 3,3% z 2,9% v předchozím měsíci. Nemělo by na tom příliš záležet, ale může to upevnit současný postoj centrální banky pro nezasahování, natož další uvolnění měnové politiky.

Tento týden nepřinese žádné zvlášť důležité makroekonomické údaje z České republiky. Pozornost by se místo toho měla obrátit na vývoj ohledně koronaviru a vnější informace.

SDÍLEJTE