Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Trhy čekají na středeční zasedání FEDu a čtvrteční ECB

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

28 dubna 2020

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Česká koruna zakončila minulý týden oslabením vůči celkově posilujícímu americkému dolaru, nyní však tyto ztráty opět získala zpět (obr. 1).

Obrázek 1: Kurz USD/CZK a USD/EUR (20.04.20 – 28.04.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 28.04.20

Dolar zůstal minulý týden silný, navzdory dalším nepříznivým ekonomickým zprávám, mezi něž patří počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti ukazující dalších 4,4 milionu pracovníků, kteří přišli o práci. Přidáme-li žádosti z posledních čtyř týdnů, číslo překročí 26,5 milionů lidí, tj. přibližně 16,3% americké pracovní síly, což naznačuje zvýšení nezaměstnanosti na úroveň, která nebyla zaznamenána za více než 80 let.

Další katastrofa přišla ve formě indexu PMI, který ukázal pokles celkové obchodní aktivity za duben na nejnižší úrovně. Čísla z USA však nebyla tak špatná jako čísla v eurozóně, kde složený index klesl na hodnotu pouhých 13,5, což naznačuje velmi prudký pokles HDP eurozóny.

Tento týden bude pozornost mířit k zasedání Fedu a ECB. Oznámení jejich rozhodnutí bude ve středu, resp. ve čtvrtek. Nemyslíme si, že od Fedu uslyšíme nějaké zvláště důležité informace, vezme-li v úvahu, že v posledních několika týdnech vyhlásil množství opatření pro podporu ekonomiky a zdá se, že nebude ochoten snižovat úrokové sazby do záporných hodnot. Domníváme se však, že je reálná šance, že ECB oznámí rozšíření svých stávajících opatření, zejména záchranného programu PEPP.

Kromě zasedání centrálních bank tento týden obdržíme také řadu ekonomických údajů z hlavních ekonomik. Klíčem budou předběžné údaje o růstu HDP za první čtvrtletí z USA a z eurozóny ve středu a ve čtvrtek. Očekává se, že ukážou výrazné zpomalení, které se ve druhém čtvrtletí pravděpodobně ještě zhorší.

Koruna získává zpět své dřívější ztráty

Kurz EUR/CZK zažil minulý týden docela divokou jízdu, zpočátku pokračoval ve své vzestupné rally, ale poté v průběhu týdne odevzdával své zisky (obr. 2). Tento posun lze částečně vysvětlit změnami tržního sentimentu, které byly znatelně horší v první polovině týdne. Zdá se, že poslední domácí zprávy o koronavirové situaci však působí na korunu pozitivně.

S tím, jak se statistika šíření koronaviru v zemi zlepšuje, Česká republika nadále uvolňuje omezení a dokonce i v oblasti cestování nebo veřejného shromáždění až 10 osob. Situace v zemi se liší od situace v okolních zemích. A ačkoliv se zrušení některých opatření může zdát riskantní, tak pokud Česká republika uspěje, umožní to ekonomice země rychleji se vrátit do normálního stavu a tím by se mohly omezit ztráty, které koronavirovou situací vznikají.

Obrázek 2: Kurz EUR/CZK (20.04.20 – 28.04.20)

Zdroj: Bloomberg; Datum: 28.04.20

Vedle zpráv o koronavirové situaci je málo pravděpodobné, že by tento týden přinesl nějaké zvláště důležité zprávy z České republiky. Myslíme si, že by koruna měla reagovat převážně na vnější zprávy a vývoj nálady vůči trhům rozvíjejících se měn.

SDÍLEJTE