Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Východoevropské měny posilují, centrální banky pokračují v jestřábím tónu

( 3 )

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

25 května 2021

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Během týdne, kdy se hlavní měny téměř nepohnuly, se centrální banky východní Evropy dostaly do popředí pozornosti a poslaly zejména polský zlotý a maďarský forint na vrchol žebříčku výkonnosti měn.

Ceny komodit poklesly, což ovlivnilo měny závislé na ropě. Chilské peso a norská koruna byli v tomto týdnu nejméně výkonnými. Peso bylo taženo dolů také poklesem ceny mědi a nejistým výsledkem voleb do ústavního shromáždění. Data přicházela smíšená s náznaky oslabení USD. PMI podnikatelské činnosti (podle našeho názoru nejlepší ukazatele ekonomické aktivity) vykázaly silné oživení a překonaly očekávání v eurozóně, USA a Velké Británii, což potvrzuje náš letošní optimistický pohled na světovou ekonomiku.

G3 PMI (2018 – 2021) 

Zdroj: Refinitiv Datastream. 24/05/2021 

Zvýšenou pozornost trhů si aktuálně zaslouží zveřejnění údajů o inflaci. Deflátor osobní spotřeby (FEDem preferovaný ukazatel inflace v USA) vyjde v pátek. Další nečekané překvapení by mohlo značně ovlivnit trhy s dluhopisy po celém světě.

Východoevropské měny posilují, centrální banky pokračují v jestřábím tónu

CZK

Česká koruna se minulý týden stabilizovala. V určitém okamžiku byl kurz EUR / CZK pod úrovní 25,4. Zlepšující se situace ohledně COVID, pozitivní sentiment vůči evropským aktivům a očekávané zvýšení úrokových sazeb vytvářejí příznivé prostředí pro regionální měny. V tomto okamžiku se trh přiklání k 2-3 zvýšení úrokových sazeb ze strany ČNB do konce roku – to je v souladu s naším očekáváním.

Počty nakažených z České republiky jsou povzbudivé. Sedmidenní klouzavé průměry nově nakažených a úmrtí klesly na nejnižší úroveň od září. Budeme se i nadále zaměřovat na domácí zprávy o vývoji COVID. Stěžejní však budou zahraniční informace, protože tento týden nepřinese žádná ekonomicky důležitá česká data.

EUR 

Čtvrtletí růst byl podle očekávání slabý. Trhy ignorovaly zastaralá data a byly povzbuzeny neočekávaným růstem indexu služeb PMI na 56,9. Jedná se o dosud nejvyšší číslo v období pandemie. Doufáme, že se toto číslo stává předzvěstí dalších pozitivních zpráv.

Předběžné údaje o inflaci za květen budou k dispozici až příští týden. Očekáváme, že euro bude pomalu posilovat, protože trhy budou vstřebávat hospodářské oživení mezi USA a eurozónou, a také rostoucí proočkovanost.

USD

Zatímco se americké sazby nehnou, zápis z dubnového zasedání Federálního rezervního systému, který byl zveřejněn minulý týden, ukázal, že několik členů nesouhlasí s tolerancí FEDu vůči rostoucí inflaci. Prozatím trh neočekává žádnou redukci nákupů státních dluhopisů ze strany Fedu až do roku 2022.

Myslíme si, že inflace bude mít v příštích několika měsících pravidelnou tendenci překvapovat růstem. Aktuálně neočekáváme změnu politiky FEDu ze své extrémně akomodativní pozice. Kombinace inflačních tlaků a neochoty Fedu přestat stimulovat ekonomiku bude i nadále táhnout dolar níže.

📩 Kliknutím zde, se přihlásite k odběru našich aktuálních zpráv o vývoji na trhu, novinkách týkajících se Ebury a o našich produktech.

🎙 Nebo si můžete poslechnout náš podcast Ebury FX Talk s 20-ti minutovými finančními analýzami trhu na SpotifyGoogle PodcastApple Podcast nebo jednoduše kliknutím zde si vyberte svou oblíbenou aplikaci.

SDÍLEJTE