Poslechněte si Ebury FX Talk kliknutím zde!

Výprodej dluhopisů jako hlavní příčina posílení dolaru

  • Vrátit se zpět na blog
  • Blog
    Blog|Press
    Currency Updates
    In The News
  • Latest

9 března 2021

Autor
Roman Ziruk

Strategy Analyst ve společnosti Ebury. Jeho hlavní oblastí zájmu jsou rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě.

Obrovský výprodej na americkém dluhopisovém trhu se minulý týden zrychlil, protože ekonomické zprávy nadále naznačují rychle se zlepšující ekonomiku. Prezident Biden zajistil schválení stimulačního balíčku i v senátu.

Úrokové sazby zůstávají bezpečně ukotveny příslibem Fedu ignorovat inflační tlaky a udržovat sazby na nule. Dolar posílil vůči většině měn G10, ale účinky se nejvíce projevily na rozvíjejících se trzích (pohyb 1% až 3%). Tichomořské měny zasaženy nebyly. Důvodem je stabilita čínského jüanu.

Sazby v USA zůstanou pro tento týden dominantním faktorem na finančních trzích po celém světě. Zasedání ECB (čtvrtek) bude důležité pro posouzení reakce centrální banky na (zatím skromný) nárůst nákladů půjček v celé eurozóně. V USA by údaje o inflaci (středa) mohly poškodit dluhopisové trhy, pokud opět překvapí svým prudkým zvýšením.

CZK

Minulý týden pokračoval trend oslabování české koruny. Kurz EUR/CZK se blížil k hranici 26,40, kterou nakonec překročil. Od začátku prosince se jedná o nejvyšší hodnotu. Důvodem jsou rostoucí výnosy amerických dluhopisů spolu s obtížnou epidemickou situací v zemi. Sedmidenní průměr nových případů se však stabilizoval, což dává naději do budoucna.

Prioritně se budeme soustředit na vývoj epidemie, avšak důležitá bude i inflace, kterou se dozvíme ve středu.

EUR

Všechny oči se nyní upínají na březnové zasedání Evropské centrální banky ve čtvrtek. Pozornost by se měla i nadále zaměřovat na neuspokojivá ekonomická data, pomalé pročkování populace a výprodej evropských státních dluhopisů (v důsledku pohybů na trhu v USA).

Neočekáváme žádné změny stávající politiky ECB. Důležitá však bude komunikace centrální banky ve dvou oblastech. Zaprvé, nevyhnutelná úprava ekonomických prognóz pro rok 2021 směrem dolů. Zadruhé, možnost nasazení pandemických nástrojů k zastavení nežádoucích pohybů sazeb směrem nahoru. Druhý zmíněný  by mohl zatížit EUR a nelze tedy vyloučit další krátkodobé oslabení.

USD

Zpráva o mzdách za únor poskytla nejnovější důkazy o tom, že oživení americké ekonomiky po podzimním lockdownu zrychluje. Oživení v sektoru pohostinství a volnočasových aktivit znamenalo, že bylo vytvořeno 2x více pracovních míst, než se očekávalo (téměř 400 000).

Bidenův masivní stimulační plán prošel o víkendu senátem. To znamená čistý příjem více než deset tisíc dolarů pro americkou rodinu střední třídy. Tento příliv peněz bude mít značný vliv na ekonomiku, která nabírá sílu na straně poptávky. Ta však není momentálně uspokojena na straně nabídky.

SDÍLEJTE